INFONET-468X60-BANNER

Valovita fasada kule u Šenženu

13.08.2018. | Adam Williams | New Atlas

„Shenzhen Energy Mansion“ - kulu sa jedinstvenom valovitom fasadom projektovala je firma BIG. Nju karakteriše netipičan stil gradnje visokospratnica. Nedavno završen projekat sastoji se od dve kule projektovane tako da umanjuju sunčev sjaj i energiju uz pomoć svoje zapanjujuće fasade talasastog oblika.

„Shenzhen Energy Mansion“ je projekat u okviru koga su bile uključene i firme Transsolar i Arup a  naručen je nakon arhitektonskog takmičenja 2009. godine. Izgradnja je počela 2012. godine. Niža kula je visoka 120m a viša 220m. Povezuje ih 34m visok podijum koji sadrži lobije, konferencijski centar, kafeteriju i izložbeni prostor. Unutrašnjost zgrade karakteriše površina od 96.000m² kombinovanog prostora. Gornji spratovi rezervisani su za kinesku državnu kompaniju Shenzhen Energy Company, dok su u okviru donjih spratova poslovne prostorije za iznajmljivanje. U okviru isturenog dela više kule nalaze se prostorije za sastanke, klubovi izvršnog odbora i prostorije za osoblje.

Shenzhen Energy Mansion

Slika 1. „Shenzhen Energy Mansion“ (foto: Chao Zhang)

Fasade objekata su od stakla i aluminijumskog oblaganja koje je tako postavljeno da formira šablone koji kontrolišu količinu dnevne svetlosti koja ulazi unutar kula. Ovo zajedno sa strateškim pozicioniranjem pomaže u ublažavanju sunčevog odsjaja i sunčeve toplotne, čime se smanjuju energetski zahtevi za klimatizacijom i ostalim metodama rashlađvanja.

Shenzhen Energy Mansion

Slika 2. „Shenzhen Energy Mansion“ (foto: Chao Zhang)

„Prekriveni delovi omotača smanjuju solarno opterećenje i odsjaj, pa fasada sa zatvorenim i otvorenim delovima oscilira između transparentnosti na jednoj strani i neprozirnosti na drugoj", kažu iz firme. „Zatvoreni delovi obezbeđuju visoku izolaciju pri blokiranju direktne sunčeve svetlosti i pružaju pogled. Zbog toga se čini da su kule klasičnog oblika sa organskim šablonom kada se gleda iz daljine.

Shenzhen Energy Mansion

Slika 3. „Shenzhen Energy Mansion“ (foto: Chao Zhang)

„Vijugavi pravac fasade odgovara solarnoj orijentaciji: maksimizira pristup prirodnoj svetlosti i pogledu na severnoj strani, uz minimalno izlaganje sunčanim stranama. Ovaj održivi fasadni sistem smanjuje ukupnu potrošnju energije zgrade, bez korišćenja pokretnih delova ili komplikovane tehnologije."

Shenzhen Energy Mansion

Slika 4. „Shenzhen Energy Mansion“ (foto: Chao Zhang)

„Shenzhen Energy Mansionu“ je dodeljen LEED Gold sertifikat. Ostale održive karakteristike uključuju: efikasne sisteme osvetljenja, reciklažu sive vode i zeleni krov.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;