INFONET-468X60-BANNER

Održivi okrug u Švedskoj sa ugljenično-pozitivnim kulama

29.05.2018. | Lucy Wang | Inhabitat

Kjellander Sjöberg Architects iz Stokholma nedavno je pobedio na takmičenju za „Nacka Port“, novi okrug između Nacka i Stokholma. U planu je da ovaj urbani blok bude održiva destinacija i da se sastoji od kombinacije stambenih, maloprodajnih i javnih prostora koji su lako dostupni pešacima i biciklistima. Pored novog zelenog prostora, arhitekte planiraju da ubace „ugljenično-pozitivne“ kule koje će biti izgrađene od obnovljivih materijala i koje će promovisati zdravu mikroklimu i održiv način života.

Slika 1. „Nacka Port“ (foto: Kjellander Sjöberg Architects)

Smešten između komercijalnog centra Sickla köpkvarter i okruga Hammarby Sjöstad, „Nacka Port“ je zreo za obnavljanje jer se tu nalaze industrijski objekti iz prošlog veka, kao što je fabrika boja Klinten. Lokacija se nalazi na preseku dve glavne saobraćajnice. Arhitekte su projektovale novi gradski blok, pod nazivom „Klinten", koji će biti kao „grad u gradu" i biti atraktivna destinacija za stanare i posetioce tokom celog dana.

Slika 2. „Nacka Port“ (foto: Kjellander Sjöberg Architects)

Dve predložene kule će imati terasaste nivoe koji se spuštaju na zajedničko podnožje i povezuju lokaciju. Stepenaste zastakljene fasade okrenute su prema jugu i tu se nalaze zajedničke i privatne terase prekrivene zelenilom. Pored stanova, tu će se nalaziti i prodavnice, restorani, bike-cafe, zajednički radni prostor, hotel i teretana, umetnički studio, radionice i drugi sadržaji. „Blok je projektovan kako bi se stvorio lokalni urbani život, gde imate osećaj kao da ste kod kuće i u skladu sa tim se i ponašate, gde se stanovnici ohrabruju da koriste spoljašnje okruženje za saradnju ili samo za druženje i socijalizaciju", rekle su arhitekte.

Slika 3. „Nacka Port“ (foto: Kjellander Sjöberg Architects)

Da bi u što većoj meri uključili ljude sa različitih strana, tim je lokaciju okružio atraktivnim zelenim prostorom i strateški locirao zgrade kako bi maksimizirao pogled na njih iz okoline. „Suština projekta „Nacka Port“ je da se fokus stavlja na stvaranje pozitivne vizije budućih potreba kako ljudi tako i naše planete", rekle su arhitekte. „„Nacka Port“ će biti mesto za povezivanje i stvaranje inspirativnog urbanog i održivog načina života". Proces planiranja je već započeo, a zvanični razvojni plan se očekuje u 2020. godini.

Slika 4. „Nacka Port“ (foto: Kjellander Sjöberg Architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;