Pasivne kuće - gradnja budućnosti

30.01.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Prema informacijama sadržanim u direktivi Evropskog parlamenta 2010/31, zgrade su odgovorne za 40% ukupne potrošnje energije u Evropskoj uniji. Stoga su smanjenje potrošnje energije i korišćenje energije iz obnovljivih izvora u zgradarstvu važne mere koje su potrebne da bi se smanjila energetska zavisnost Unije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Smanjenje potrošnje energije i povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora takođe ima važnu ulogu u promovisanju sigurnosti snabdevanja energijom i tehnološkog razvoja te otvaranju radnih mesta i mogućnosti regionalnog razvoja, posebno u ruralnim područjima.

Slika 1. Pasivna kuća

Izgradnjom pasivnih kuća, moguće je postići značajne uštede energije i CO2 u poređenju sa dosadašnjim načinom gradnje. Pasivne kuće su stambeni objekti čiji je krajnji cilj da se primenom najstrožih načela energetske efikasnosti smanji potrošnja energije, a da se sa druge strane dobije prostor ugodan za svakodnevni život. Ušteda energije kod pasivnih kuća iznosi i do 80% u odnosu na kuće izgrađene prema uobičajenim standardima gradnje. U Evropi do sada postoji već 150.000 pasivnih stambenih i poslovnih zgrada, bolnica, dečjih vrtića, sportskih dvorana i slično, dok je u Bosni i Hercegovini ova priča još u početnoj fazi. Iz tih razloga FEAL je odlučio da će jedan deo svojih kapaciteta ubuduće usmeriti prema razvoju novih sistema koji će zadovoljiti stroge standarde za pasivne kuće, a prvi takav sistem nazvan je „Termo 85 PA“.

Sistem „Termo 85 PA“ je namenjen za izradu prozora i balkonskih vrata visoko izolacionih objekata, koji  ispunjava i najstrože kriterijume u pogledu energetske efikasnosti, odnosno zadovoljava standarde pasivne kuće Uw ≤ 0.80 W/m2/K.

Slika 2. „Termo 85 PA“

S koeficijentom prolaza toplote kroz okvir Uf = 0.75 W/m2/K, u kombinaciji s troslojnim staklom Ug = 0.70 W/m2/K  i odgovarajućim distancerom stakla ukupan koeficijent prolaza toplote kroz prozor (dimenzija pr.EN 10077-2 1230x1480 mm) iznosi Uw = 0.78 W/m2/K,  što sam sistem svrstava u proizvode koji su kompatibilni za ugradnju u pasivne kuće, a rezultat svega je potvrda od strane Passive Houses Institute (PHI) - Darmstadt Germany.

Kako bi se dobili ovakvi rezultati, odnosno radi poboljšanja toplotnih karakteristika (smanjenja toplotne provodljivosti), kod ovog sistema osim konstrukcije samih profila koristili su se i najsavremeniji materijali, s vrlo niskim koeficijentom prolaza toplote λ (W/mK):

 • poliamidne trake nove generacije,
 • termoizolaciona ispuna po opsegu stakla,
 • termoizolaciona ispuna u komorama profila,
 • koekstrudirane zaptivke.  

Tehničke karakteristike sistema:

 • Dubina okvira: 85 mm
 • Dubina krila: 93 mm
 • Dubina ispune: 46 mm
 • Poliamidne trake: 54 mm
 • Ug = 0.52 W/m2/K
 • Uf = 0.75 W/m2/K
 • Uw = 0.67 W/m2/K 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Saša 10.12.2018.
Dok se ne presvuče asfalt Batrovci -Sremska...
Dejan Popovic 10.12.2018.
Svaka cast.
Lepa 20.11.2018.
Šta je sa nelegalnim objektima koji su izgr...
D 17.11.2018.
I sta ce se videti sa tog tocka koji ce bit...
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...