Pasivne kuće - gradnja budućnosti

30.01.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Prema informacijama sadržanim u direktivi Evropskog parlamenta 2010/31, zgrade su odgovorne za 40% ukupne potrošnje energije u Evropskoj uniji. Stoga su smanjenje potrošnje energije i korišćenje energije iz obnovljivih izvora u zgradarstvu važne mere koje su potrebne da bi se smanjila energetska zavisnost Unije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Smanjenje potrošnje energije i povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora takođe ima važnu ulogu u promovisanju sigurnosti snabdevanja energijom i tehnološkog razvoja te otvaranju radnih mesta i mogućnosti regionalnog razvoja, posebno u ruralnim područjima.

Slika 1. Pasivna kuća

Izgradnjom pasivnih kuća, moguće je postići značajne uštede energije i CO2 u poređenju sa dosadašnjim načinom gradnje. Pasivne kuće su stambeni objekti čiji je krajnji cilj da se primenom najstrožih načela energetske efikasnosti smanji potrošnja energije, a da se sa druge strane dobije prostor ugodan za svakodnevni život. Ušteda energije kod pasivnih kuća iznosi i do 80% u odnosu na kuće izgrađene prema uobičajenim standardima gradnje. U Evropi do sada postoji već 150.000 pasivnih stambenih i poslovnih zgrada, bolnica, dečjih vrtića, sportskih dvorana i slično, dok je u Bosni i Hercegovini ova priča još u početnoj fazi. Iz tih razloga FEAL je odlučio da će jedan deo svojih kapaciteta ubuduće usmeriti prema razvoju novih sistema koji će zadovoljiti stroge standarde za pasivne kuće, a prvi takav sistem nazvan je „Termo 85 PA“.

Sistem „Termo 85 PA“ je namenjen za izradu prozora i balkonskih vrata visoko izolacionih objekata, koji  ispunjava i najstrože kriterijume u pogledu energetske efikasnosti, odnosno zadovoljava standarde pasivne kuće Uw ≤ 0.80 W/m2/K.

Slika 2. „Termo 85 PA“

S koeficijentom prolaza toplote kroz okvir Uf = 0.75 W/m2/K, u kombinaciji s troslojnim staklom Ug = 0.70 W/m2/K  i odgovarajućim distancerom stakla ukupan koeficijent prolaza toplote kroz prozor (dimenzija pr.EN 10077-2 1230x1480 mm) iznosi Uw = 0.78 W/m2/K,  što sam sistem svrstava u proizvode koji su kompatibilni za ugradnju u pasivne kuće, a rezultat svega je potvrda od strane Passive Houses Institute (PHI) - Darmstadt Germany.

Kako bi se dobili ovakvi rezultati, odnosno radi poboljšanja toplotnih karakteristika (smanjenja toplotne provodljivosti), kod ovog sistema osim konstrukcije samih profila koristili su se i najsavremeniji materijali, s vrlo niskim koeficijentom prolaza toplote λ (W/mK):

 • poliamidne trake nove generacije,
 • termoizolaciona ispuna po opsegu stakla,
 • termoizolaciona ispuna u komorama profila,
 • koekstrudirane zaptivke.  

Tehničke karakteristike sistema:

 • Dubina okvira: 85 mm
 • Dubina krila: 93 mm
 • Dubina ispune: 46 mm
 • Poliamidne trake: 54 mm
 • Ug = 0.52 W/m2/K
 • Uf = 0.75 W/m2/K
 • Uw = 0.67 W/m2/K 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Ovo je predivno, Koliko god se držali priro...
Ja 02.10.2018.
Zaboravili su samo jednu sitnicu TERMITI�...
Ljiljana 16.09.2018.
Gde pronaci ovakvo kamenje? Imate li prepor...
Zoran Ciric 10.09.2018.
Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom...
emi 10.09.2018.
ovaj zakon ce verovatno sredinom veka biti ...