INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametni prozori sa magnetnim fluidom koji zamračuju ili greju sobu

17.01.2018. | Michael Irving | New Atlas

Nekada su prozori bili samo „prozirno staklo“ i sa njima se rukovalo na jednostavan način, međutim danas je situacija dosta drugačija od kada su se pojavili „pametni“ prozori. Zavese ili žaluzine mogu biti odbačene u korist različitih pametnih prozora koji se mogu zatamniti ili postati neprozirni na komandu, a sada je i tim nemačkih inženjera demonstrirao svoj novi projekat. „Large-Area Fluidic Windows“ („LaWin“) sistem koristi čestice gvožđa suspendovane u tečnosti za blokiranje sunčeve svetlosti na različitim nivoima i sakupljanje toplote od sunčeve energije.

Većina pametnih prozorskih sistema koje smo videli u prošlosti su elektrohromični, što znači da oni menjaju nijansu ili prozirnost kao odgovor na električne signale koji prolaze kroz žice ugrađene u staklo. To omogućava korisnicima da prekriju prozor ako žele privatnost i prirodno svetlo ili zatamne staklo kako bi se unutrašnjost zadržala hladnom.

Ovaj novi sistem ima sličnu primenu, ali ima potpuno drugačiji pristup. Da bi napravili fluidni prozor, nanočestice namagnetisanog gvožđa koje imaju magnetno svojstvo se suspenduju u tečnost, koja se nalazi unutar vertikalnog kanala u samom staklu. Ove čestice prekrivaju prozore, blokiraju svetlost u različitom stepenu i upijaju toplotu po potrebi. Kada želite da prozor postane transparentan, samo se isključi „LaWin“ i aktiviraju magneti kako bi se izvukle te čestice iz tečnosti.

Slika. „Large-Area Fluidic Windows“ (foto: Jan-Peter Kasper/FSU)

„Ključna karakteristika našeg projekta je korišćenje tečnosti u prozorima i fasadama, na primer da budu nosioci toplote ili da omoguće dodatne funkcije", kaže Lothar Wondraczek, koordinator projekta. „U tom cilju razvijamo nove staklene materijale u koje su integrisani kanali velikih površina koji se koriste za cirkulaciju funkcionalnih tečnosti. U zavisnosti od broja čestica gvožđa u tečnosti, sama tečnost uzima različite nijanse sive, ili čak biva potpuno crna. Potom se postiže mogućnost automatskog prilagođavanja učestalosti svetlostu ili sakupljanja sunčeve toplote koja se onda može koristiti u ostale svrhe unutar zgrade."

Što se tiče ostvarivanja toplote po površini, istraživači kažu da je sistem jednako efikasan kao i kod solarnih postrojenja. Tim takođe kaže da prozorima nije potrebno nikakvo električno povezivanje jer se sistem za snimanje čestica „dešava u zasebnom rezervoaru".

„LaWin“ sistem bi mogao biti komplikovan za proizvodnju, s obzirom na to da se specijalni kanali trebaju ugraditi u staklo, ali sudeći prema onima koji rade na njegovom razvoju ovi prozori trebaju da nastave da funkcionišu sve dok je zgrada u upotrebi. Dok su prototipi bili proizvedeni u serijama od 200 kvadratnih metara, istraživači kažu da bi tehnologija trebala biti prilagodljiva standardnim veličinama prozorskih okvira, uključujući i ramove sa dvostrukim i trostrukim zastakljenjem.

Krajnji cilj je smanjenje troškova energije, jer se za klimatizaciju zgrada troše velika količina energije i novca. Projekat je već finansiran u iznosu od nekoliko miliona evra, a komercijalna upotreba je planirana za ovu godinu ali nešto kasnije.

Istraživački rad koji opisuje prototip objavljen je u časopisu Advanced Sustainable Systems.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;