INFONET-468X60-BANNER

„Uraganska kuća“ koja se ukopava kada naiđu jaki vetrovi

15.01.2018. | Adam Williams | New Atlas

Oni koji su upoznati sa radom Margot Krasojević znaju da ona sa svojim projektom nikada ne razočara jer je njena oblast eksperimentalna arhitektura. Visoko koncipirana samozakopavajuća kuća „Hurricane House“ bi koristila moć vetra za ukopavanje u zemlju kada udari jak vetar poput uragana.

Slika 1. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

Kao i njeni prethodni projekti - revolucionarni plutajući pokretni most i plutajući zatvor koji stvara električnu energiju, tako se i ovaj „Self-Excavation Hurricane House“ smatra inovativnim i pre svega zapanjujućim, a ne praktičnim planom. U ovom slučaju, projekat bi iskoristio činjenicu da se uragani uvek formiraju u spiralni oblik koji se kreće u suprotnom smeru od kazaljke na satu na severnoj hemisferi (i u smeru kazaljke na satu na južnoj hemisferi).

Slika 2. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

Osnovna ideja je da, kako vetrovi dobijaju na jačini tj. brzini, oni time obezbeđuju dovoljno sile za pomeranje kuće, koja je u formi jedra, i duž helikoidnog potpornog zida zajedno sa hidrauličnim pivotima omogućavaju da se ona uroni u zemlju kako bi smanjila svoj obim i zaštitila se od vetra. Kuća bi bila „zatvorena“ od strane veštačkog ostrva projektovanog da ispusti vodu od poplave.

Slika 3. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

Glavna dnevna soba „Self-Excavation Hurricane House“ biće izgrađena od prefabrikovanog armirano-betonskog rama, sa harmonika zidnim sekcijama od gumenih obloga, koje pružaju fleksibilnost koja je potrebna za pokretanje. Armirano-betonsko „sidro“ bi se povezalo sa kablovima koji bi pričvrstili kuću za zemlju. Verovatno bi postojao način da se kuća sama vrati u prvobitni položaj kada se vetrovi stišaju, ali to nije dato u predlogu projekta.

Slika 4. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

„Iskopano zemljište biva gurnuto u stranu, a veštačko ostrvo koje okružuje kuću tada deluje kao nadstrešnica koja „gura“ vodu daleko od kuće", kaže Krasojević. „Solarni paneli postavljeni su duž podnih ploča ostrva i okruženi prstenom turbina. Dizajn nalik rotirajućoj ploči sastoji se od šezdeset i četiri odvojene sekcije drvenih delova koji deluju kao polje za odvodnjavanje koje usmerava kišu i odvodnu vodu daleko od kuće. Ovi delovi su bliži kući kako bi pomogli u efikasnom odvodnjavanju i ponašaju se kao propeleri za vodu."

Slika 5. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

„Self-Excavation Hurricane House“ je prvobitno bila naručena za banje u Kunmingu u Kini, za metaluršku grupu iz Junana, ali je sada planirana za močvare Luizijane.

Slika 6. „Self-Excavation Hurricane House“ (foto: Margot Krasojević Architecture)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;