INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ugljenično-neutralna kuća osvojila RIBA nagradu

29.11.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Savremena ugljenično-neutralna, tradicionalna engleska seoska kuća u Kentu osvojila je RIBA nagradu za kuću godine - „House of the Year“. Projektovali su je James MacDonald Wright i Niall Maxwell. Ova seoska kuća pod nazivom „Caring Wood“ pohvaljena je zbog svojih ekoloških i višegeneracijskih karakteristika. Predsednik RIBA Ben Derbyshire smatra da će ove karakteristike „uticati na stanovanje u Velikoj Britaniji u narednom periodu".

Slika 1. „Caring Wood“ (foto: James Morris)

Projektovana za tri generacije iste porodice „Caring Wood“ ima atraktivnu formu sa četiri iskošene kule koja su inspirisane izgledom tradicionalnih poljoprivrednih objekata za sušenje hmelja. Ovaj neobičan dizajn koji odaje počast lokalnom nasleđu je ono što je dalo dozvolu za planiranje u okviru „National Planning Policy Framework“, nacrta koji je ranije prepozno „izvanrednu arhitekturu".

Slika 2. „Caring Wood“ (foto: James Morris)

Za gradnju su korišćeni lokalni materijali i zanatski proizvodi, uključujući ručno izrađene pločice, lokalni kamen i šindre od kestena. Projekat takođe vraća i pejzaž sa 25.000 stabala postavljenih na imanju od 84 hektara. Načela niske energetske efikasnosti povećavaju prirodnu ventilaciju, dnevno osvetljenje i pasivnu ventilaciju. Ovde su takođe ugrađeni i elementi zelene tehnologije koja uključuje solarne ploče, elektronsko punjenje vozila i toplotne pumpe koje koriste energiju zemlje.

Slika 3. „Caring Wood“ (foto: James Morris)

„Osim toga što sadrži ručno rađene elemente i što odiše prostranošću „Caring Wood“ nas dovodi do osnovnog pitanja a to je kako ćemo živeti zajedno u budućnosti", rekla je predsedavajuća u žiriju za „RIBA House of the Year 2017“. „U trenutku kada je sve automatizovano, kada smo preokupirani i izgubljeni u personalizovanom digitalnom svetu, projektovanje kuća u kojima se porodice okupljaju je sve važniji cilj.“

Slika 4. „Caring Wood“ (foto: James Morris)

Slika 5. „Caring Wood“ (foto: James Morris)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;