INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spektakularno „zeleno srce“ u Singapuru

10.11.2017. | Alyn Griffiths | Dezeen

Vijugave drvene staze koje prelaze preko terasastog vrta sa 700 zasađenih stabala karakterišu kulu koja će se naći u „Marina Bay“ u Singapuru. Ova oaza zelenila će se nalaziti u samom srcu projekta koji potpisuju firma Ingenhoven Architects i firma koja se bavi pejzažnom arhitekturom Gustafson Porter + Bowman.

Projekat „Marina One“ je delo nemačkog studija Ingenhoven Architects i lokalne firme A61. Osmišljen je kao planina pokrivena biljkama, koja se sastoji od četiri visokospratna bloka zgrada raspoređenih oko centralnog vrta koje je projektovao londonski studio Gustafson Porter + Bowman.

Slika 1. „Marina One“ (foto: Ingenhoven Architects) H G Esch

Kompleks, koji treba da bude otvoren krajem 2017. godine, nalazi se u singapurskoj finansijskoj četvrti „Marina Bay“ na prostoru od 360 hektara obnovljenje zemlje na obali na kojoj su takođe smeštene „Marina Bay Sands“ kule legendarnog Moše Safdija, kao i ogroman tropski park „Gardens by the Bay“.

U okviru kula se nalaze poslovne prostorije, stambene jedinice i maloprodajni prostori koji su smešteni oko otvorenog prostora pod nazivom „Green Heart". Ovaj prostor arhitekte opisuju kao „najveću javnu zelenu površinu u okviru „Marina Bay Central Business District““.

Slika 2. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Dok spoljne kote zgrade koje karakterišu kockasti geometrijski oblici dostižu vrhunac u isturenim otvorenim okvirima, unutrašnje „fluidne“ površine su obložene talasastim otvorima koji se protežu skroz do centralnog dvorišta.

Kako dolaze do nižih nivoa, otvori se udaljavaju od unutrašnjeg uzvišenja i formiraju ivice terase koje primaju preko 350 vrsta drveća i biljaka i prostiru se na površini od 37.000m².

Slika 3. „Marina One“ (foto: Ingenhoven Architects)

„Inspisiran azijskim terasastim pirinčanim poljima, zeleni centar formiraju četiri kule sa svojim višespratnim trodimenzionalnim vrtovima. Ovi vrtovi odražavaju raznolikost tropske flore i stvaraju novo stanište", rekle su arhitekte.

Projektni tim je takođe predložio da se pejzažnom arhitekturom uključi i oponaša prirodna konfiguracija kišne šume, sa promenama klime na različitim nivoima koji se ogledaju u sadnji biljaka.

Slika 4. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Zeleni prostor doprinosi poboljšanju mikroklime u srcu kompleksa, dok okolni „organski“ zidovi poboljšavaju prirodnu ventilaciju.

Najniži nivo vrta sadrži staze koje povezuju kule, kao i direktni put kroz centralni prostor koji prelazi preko jezerca.

Slika 5. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Stanovnici, zaposleni i posetioci imaju pristup restoranima, kafićima, maloprodajnim područjima, fitnes centru, bazenu, supermarketu i delu gde su smešteni objekti za obedovanje koji se nalazi u okviru otvorenih terasa oko vrta.

Drvene staze i kameni pločnici sa bronzanim tonovima upotrebljeni za otvore i unutrašnje prostore dopunjuju prirodni izgled vrta.

Slika 6. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Vizualizacija planiranih vrtova je prikazana u javnosti 2015. godine, kada je projektni tim tvrdio da je ovaj prostor sa zasadima „projektovan da stvori inspirativni i multifunkcionalni urbani prostor u Singapuru gde će svi uživati."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;