IZOLACIJA-468X60-BANNER

Drvena kuća sa sobama koje „prate“ rotaciju sunca

11.09.2017. | WAN

Ova kuća sa tri krila, izgrađena je na lepoj lokaciji na obali jezera u centralnoj Finskoj i nudi izuzetan pogled na jezero iz svakog dela kuće. Projektovala ju je firma Teemu Pirinen Architects. Izgrađena je uz poštovanje ekoloških principa i finske baštine.

Slika 1. Drvena kuća blizu jezera (foto: Marc Goodwin, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Zemljište na kome se nalazi kuća obuhvaćeno je urbanističkim planom, ali nije bilo ograničenja vezanih za izgradnju. Na ovom mestu je ranija bila kuća od opeke sa električnim grejanjem, izgrađena '80-ih godina. Bila je to skupa kuća za održavanje ali i pored toga, nije nudila pogled na veličanstveni pejzaž jezera. Dvorište oko kuće je bilo puno biljaka stranog porekla. Vlasnici parcele su odlučili da sruše staru kuću i povrate baštu i borove koji tu prirodno rastu.

Klijent je, zajedno sa arhitektom, bio aktivan učesnik u razvoju projekta i tražio je ekološka rešenja koja će dobrineti lokalnoj baštini, ali biti implementirana na moderan način. Klijent je arhitekti dao potpunu slobodu što se tiče arhitektonskih rešenja.

Slika 2. Unutrašnjost drvene kuće (foto: Marc Goodwin, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Arhitektonsko rešenje za kuću nastalo je iz želje da se maksimalno iskoristi pogled koji se pruža odatle. Njena tri krila omogućavaju fantastičan pogled na jezero iz svih soba u kući bez potrebe da previše povećavaju površinu.

Umesto da se pruži samo jedan glavni pogled na krajolik, arhitekta je iskoristio sve što kuća nudi. Prostorije su otovrene ka jezeru i iz njih se pruža neometani pogled ka njemu od 245 stepeni. Samo je fasada, koja je okrenuta ka bašti koja je sada u borovini, zatvorenija.

Slika 3. Unutrašnjost drvene kuće (foto: Marc Goodwin, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Sobe su uređene tako da prate rotaciju sunca: jutarnje sunce obasjava terasu izvan spavaćih soba i okreće se kako bi osvetlelo kuhinju i dnevnu sobu oko podneva. U večernjim satima sunce obasjava drugu stranu dnevne sobe i u terasu saune. Pored spektakularnog pogleda, drugi najznačajniji element kuće su spojena tri krila na mestu gde se nalazi trpezarijski sto.

Krila su pažljivo projektovana u skladu sa važnošću sadržaja u kući, pa se shodno tome veoma vodilo računa oko njihove širine i visine. Dnevna soba je najveća i najšira, dok su sauna i kupatilo najmanji. Unutrašnjost je obložena pločama od smrče koje su obložene UV zaštitom i ofarbane u svetlu nijansu.

Slika 4. Unutrašnjost drvene kuće (foto: Marc Goodwin, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Kuća je od drveta, sa tradicionalnom ventilisnom osnovom, dok je njena konstrukcija izgrađena od rezane građe. Mesta gde se krila spajaju ojačana su čeličnim gredama. Konstrukcija objekta je projektovana da diše, kako bi se obezbedio odličan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Za izolaciju je korišćena celuloza.

Spoljni zidovi su obloženi neobrađenim sibirskim arišom, a ideja je da kuća sjajno stoji, stvarajući lepu patinu.

Slika 5. Drvena kuća blizu jezera (foto: Marc Goodwin, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Kuća se zagreva geotermalnom energijom, ali se u dnevnom boravku nalazi i kamin. Energetska klasa objekta je B, što je odlično s obzirom na njegov obim.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;