INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi 3D štampani armirano-betonski most – uskoro završen

11.09.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu poseduje masivni 3D štampač koji može da štampa ogromne predmete i trenutno pravi prvi na svetu 3D most od armiranog betona. Most će biti postavljen ovog meseca u malom holandskom gradu Gemertu i biće prvi svoje vrste zahvaljujući inovativnoj tehnici štampanja koja smanjuje otpad.

Slika 1. Proces proizvodnje delova mosta (foto: BAM Infra, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Tehnički, Madrid je taj koji je prvi na svetu predstavio štampani most ove godine. Međutim Gemertov most će biti izgrađen korišćenjem specijalnih procesa koji će armirati betonske slojeve pomoću čeličnih kablova kako bi se formirali betonski blokovi. Ova tehnika, koju je razvio tim istraživača koji rade sa profesorom za betonske konstrukcije Teho Salatom, daje sigurnost prenapregnutom betonu mosta kako bi se izbegao tipičan pritisak koji se često javlja u betonskoj konstrukciji.

Slika 2. Proces proizvodnje delova mosta (foto: BAM Infra, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Beton koji se koristi za štampanje mosta je deblji od normalnog, tako da zadržava svoj oblik dok se štampa. Ovo je važno zato što to znači malo otpada ukoliko do njega dođe. Proizvodnja betona oslobađa ugljen-dioksid, pa je smanjenje otpada neverovatno važno za životnu sredinu. Pored toga, štampanje sa oblikovanim betonom znači da nema potrebe za oplatom, što dodatno smanjuje količinu materijala potrebnog za izgradnju.

U saradnji sa holandskom kompanijom BAM Infra, tim je proveo dva meseca na štampanju delova, koji će zatim biti spojeni u cilju izgradnje mosta. Konstrukcija će biti postavljena u Gemertu krajem septembra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;