INFONET-468X60-BANNER

Pametno staklo koje se menja od neprozirnog do transparentnog za samo sekundu

01.08.2017. | José Tomás Franco | Arch Daily

Relativno novo u svetu materijala jeste pametno staklo (poznato još i kao „switch“ staklo ili elektrohromično staklo) koje ima mogućnost promene svojih svojstava i izgleda, omogućavajući da se optimizuju uslovi okolnog prostora u skladu sa potrebama njegovih korisnika.

Tehnologija elektrohromskog stakla funkcioniše na bazi promene električne polarizacije između nekih njegovih komponenti. Najčešće korišćena varijanta, poznata pod nazivom PDCL, sastoji se od tankog filma tečnog kristala koji se nalazi između dva provodljiva transparentna plastična sloja (obično je laminirano staklo). Promenom trenutnog kretanja kroz tečni kristal, staklo može imati različit izgled.

Kada su pod naponom, tečni kristali su u neuređenom, neusaglađenom stanju koji prelama dolazno svetlo, dajući neprozirnu belu nijansu. Kada su  pod naponom od 24 i 100 volti, kristali su raspoređeni tako da svetlost prolazi relativno neometano, pružajući transparentnost između 55% i 85%.

Ova inovacija je trenutno dostupna u velikom broju boja, a stabilnost ultra-ljubičastih zraka, koja je bila jedan od problema prve generacije ovog stakla, praktično je rešena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;