INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vinova loza u „pukotinama“ kamene fasade

31.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Ono što karakteriše kamenu fasadu ove nove kule mešovite namene koja je planirana da bude izgrađena u Štutgartu u Nemačkoj su „zeleni džepići“ nalik pukotinama u okviru kojih se nalazi vinova loza. RKW Architektur + je pobedio na takmičenju za projektovanje stambene visokospratnice na Mailänder Platzu koja će se izdvojiti sa svojom kamenom fasadom i obiljem javnog prostora. Robusne stabljike vinove loze će biti postavljene u kamene niše i navodnjavaće se sa sakupljenom kišnicom.

Slika 1. Kula „Mailänder Platz“ (foto: RKW Architektur +, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Kula „Mailänder Platz“ će biti postavljena na mestu trouglaste osnove i sadržaće stambene jedinice, kafiće, maloprodajni prostor, hotel i biblioteku. Kameni zidovi dvostruko obloženi biće postavljeni na vrhu stakene baze kako bi se kuli dao osećaj lakoće. Zastakljeni zidovi u prizemlju pomažu da zgrada bude u interakciji sa ljudima i projektovana je da doprinese pešacima i bude sa njima u skladu. Tu su smešteni kafić koji daje osećaj živosti na samom ulazu u novi hotel i biblioteka.

Slika 2. Kula „Mailänder Platz“ (foto: RKW Architektur +, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Fasada od kamena sadrži niše u okviru kojih će biti zasađene robusne vinove loze. Prozor koji se nalazi iza niše može se otvoriti kako bi se održavale biljke, dok svetla ugrađena na vrhu niše osvetljavaju sadnice i daju objektu karakterističan izgled noću. Sistem za navodnjavanje biljaka će koristi kišnicu sakupljenu sa krova.

Slika 3. Kula „Mailänder Platz“ (foto: RKW Architektur +, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;