INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izdignuta modularna kuća koja može da se rasklopi za samo 8 minuta

20.07.2017. | Rich Haridy | New Atlas

Pronalazak lepog komada zemlje i spremnost za početak izgradnje kuće svojih snova više ne mora da bude stresan posao. Umesto da se narednih nekoliko godina vreme troši na bavljenje stresom usled upravljanja građevinskim radnicima, zamislite da vam kamion donese upakovanu kuću koja se pritiskom na dugme raspakuje za manje od deset minuta. Kompanija Ten Fold Engineering sa sedištem u Velikoj Britaniji razvila je niz modularnih, samorasklapajućih konstrukcija koje se mogu odmah rasklopiti bez potrebe za kopanjem temelja, građevinskim radnicima i dizalicama.

Slika 1. Sklopljena „Tree House" (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Osnovna konstrukcija na kojoj su bazirani svi Ten Fold sistemi je jedinica koja se lako može isporučiti na kamionu na bilo kojoj lokaciji. Nakon isporuke, jedinica se raspakuje i postaje do tri puta veće veličine od svog transportnog pakovanja, nakon čega je jedinica odmah spremna da se koristi, sa svim unutrašnjim priključcima i instalacijama već unapred instaliranim. Sistem je takođe i reverzibilan, što znači da se može brzo ponovo sklopiti i preseliti na novu lokaciju.

Slika 2. Rasklopljena „Tree House" (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Unutrašnji izgled pojedinačne jedinice je potpuno zamenljiv preko serije preklopivih particija, omogućavajući vlasniku kuće da napravi tlocrt i kombinuje sobe kako bi zadovoljio svoje potrebe. Jedinice se takođe mogu unapred opremiti asortimanom modularnih podova koji sadrže sisteme za korišćenje elektro napajanja van mreže, baterije ili sisteme za prečišćavanje vode.

Slika 3. Unutrašnjost modularne kuće (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Možda je najinteresantnija skalabilnost samog sistema. Jedinice se mogu povezati tj. složiti na različite načine i tako formirati veće kuće ili čak hotele.

Slika 4. Više modularnih jedinica može da formira hotel (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Osim standardne pravougaone baze, firma Ten Fold je projektovala i seriju prilagođenih smeštajnih kapaciteta kako bi odgovarala onima sa više karakterističnim arhitektonskim sklonostima. Jedinica pod nazivom „Tree House" širi se iz kocke i postaje krilata lebdeća kuća, dok „Moot Hall" izgleda kao ogroman šator oblika slova A.

Slika 5. „Moot Hall" (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Većina trenutnih projekata Ten Folda i dalje je konceptualna. Kompanija prvenstveno razmišlja o komodifikaciji tehnologije koju je razvila. Trenutno poziva sve arhitekte, inženjere i proizvođače zainteresovane za primenu tehnologije, ustupajući licencu za intelektualnu svojinu uz nadoknadu.

Slika 6. „Moot Hall" (foto: Ten Fold Engineering, preuzeto sa www.newatlas.com)

Jedinica sa jezgrom koje se otvara je prototip, a na video snimku ispod se može videti kako se vrši njeno rasklapanje. Ova osnovna jedinica izgleda da ide ka tome da se proizvodi, a na web sajtu se procenjuje da će jedna imati početnu cenu oko 100.000 funti, bez troškova dodatnih komponenti, kao što su one koje bi omogućile život van povezivanja na električnu mrežu.

Kompanija se nada da će troškovi proizvodnje komponenti pasti kako bi u budućnosti sistem mogao da bude pristupačan za stanovanje i jeftinija varijanta u vremenu krize.

Na sledećem snimku pogledajte kako izgleda prototip.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;