INFONET-468X60-BANNER

Sva četiri godišnja doba u okviru jednog vrta u Milanu

18.07.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Italijanski arhitekta Carlo Ratti otkrio je planove za pokriveni vrt u Milanu, koji bi koristio tehnologiju klimatske kontrole kako bi se posetiocima omogućilo da iskuse proleće, leto, jesen i zimu u bilo koje doba godine.

Firma Carlo Ratti Associati je projektovala „Garden of the Four Seasons“ kako bi gradskim stanovnicima približila i pružila pogled na prirodne cikluse. Leto, zima, jesen i proleće predstavljeni su u okviru četiri paviljona koji se nalaze ispod ogromnog zakrivljenog krova koji prekriva vrt od 2.500 kvadratnih metara.

Projekat je naručila firma koja investira u nekretnine Citylife. Ovaj projekat se odnosi na park koji se nalazi u severozapadnom delu italijanskog grada i koji je deo masteplana koji su projektovali Zaha Hadid, Daniel Liebeskind i Arata Isozaki.

Slika 1. „Garden of the Four Seasons“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Da bi se postigli različiti klimatski uslovi „Garden of the Four Seasons“ će koristiti sistem kontrole klime nulte neto energije zasnovan na konceptu koji je razvila Barbara Römer, osnivač kreativnog konsultantskog studija Römer.

Fotonaponski paneli na krovu će sakupljati sunčevu energiju i redistribuirati je prema različitim paviljonima.

Izmenjivač toplote će hladiti zimsko područje i grejati letnji prostor. Tim opisuje sistem kao frižider, pružajući topli vazduh sa jedne strane i hladan sa druge strane. Toplota će takođe biti prenošena između paviljona.

Krovna membrana izrađena od etilen tetrafluoroetilena (ETFE) - prozirne plastike na bazi fluora će reagovati na senzore i otvaraće se i zatvarati, kako bi se održao nivo toplote dosledan za određeno godišnja doba.

Slika 2. „Garden of the Four Seasons“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Prolećni paviljon će se nalaziti na ulazu, zatim će ići letnji, jesenji i na kraju zimski, kako bi se turistima prikazao prirodni tok godišnjih doba. Firma Carlo Ratti Associati planira i niz aktivnosti u okviru ovih paviljona.

„U vrtu ljudi mogu da budu u interakciji sa prirodom na više načina - od rada u prirodi, obedovanja u letnjikovcima tokom hladne zime u Milanu, do proslave venčanja na području gde je večno proleće", rekao je Carlo Ratti.

U okviru „Garden of the Four Seasons“ nalaziće se i digitalni senzori koji će meriti nivoe vode, temperaturu, vlažnost i hranljive sastojke potrebne svakoj biljnoj vrsti i prikazati ih u realnom vremenu. Predviđeno je da se stvori utisak da biljke same komuniciraju među sobom o svojim uslovima.

Slika 3. „Garden of the Four Seasons“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Garden of the Four Seasons“ predstavlja deo serije projekata koji se igraju sa kontrolisanjem klime i remedijacijom koju je Ratti razvio kao odgovor na klimatske promene. Njegov projekat „Cloud Cast“ nudi energetski efikasan sistem za hlađenje tropske pustinjske klime dok se drugi odnosi na poslovni prostor koji poseduje personalizovane „ekološke mehuriće" koji održavaju optimualnu temperaturu.

„Iz razloga što bi klimatske promene mogle postati ekstremnije, značaj predviđanja strategija za sanaciju klime će dramatično porasti", rekao je Ratti.

„Ovo je bila naša inspiracija za projekat „Garden Four Seasons“ u kojoj smo usvojili tehniku održivog i empatičnog povezivanja biljaka.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;