INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametni nameštaj - Rešenje za male stanove

14.07.2017. | Dan Howarth | Dezeen

MIT Media Lab je u partnerstvu sa dizajnerom Yves Béharom kreirala sistem pametnog nameštaja za mikro stambene jedinice, koji može da pretvori prostor u spavaću sobu ili dnevni boravak samo pritiskom na dugme.

Sistem „Ori“ upravlja kompaktnim modulom koji sadrži krevet i orman sa jedne strane i kancelariju i deo za zabavu sa druge strane.

Ovaj komad nameštaja u punoj visini može se pomerati napred i nazad kako bi se oslobodio prostor sa obe strane. Po potrebi, krevet se uvlači ispod u spremište, a ispod TV-a se pojavljuje komoda.

Istraživači sa MITovog „CityHome“ projekta razvili su aktuatore, elektroniku i softver koji omogućavaju teškom nameštaju da klizi i promeni oblik, kao i da se povezuje sa drugim pametnim uređajima.

Béharu i njegovom studiju Fuseproject iz San Franciska palo je na pamet da kreiraju jedinstveni nameštaj koji bi mogao da se transformiše u cilju korišćenja najvećeg dela malih stambenih prostora. Konačni dizajn nameštaja koji se može naručiti je dostupan u različitim materijalima, završnim obradama i bojama.

Sistem je projektovan za mikro stambene jedinice manje od 28 kvadratnih metara, s obzirom da iznajmljivanje stanova u gradovima nastavlja da raste, a životni prostori postaju kompaktniji.

Demonstrirajući ovaj problem, ilustrator je naparvio malu „drvenu spavaću sobu“ u dnevnoj sobi prijatelja kako bi izbegao plaćanje „absurdno visoke" kirije u San Francisku.

„Gradovi kao što su London, Sijetl, San Francisko i svi oni gde je veliki priliv mladih profesionalaca, postaju sve skuplji i skuplji", rekao je Béhar.

„Naš cilj bio je da pronađemo jedinstveni scenario koji bi maksimizirao vrednost mikro studija ili jednosobnog stana", dodao je on.

Smeštena sa strane nameštaja, modularna upravljačka ploča u obliku piramide sadrži dugmad za promenu rasporeda i osvetljenja.

Dodirujući vertikalne ivice ove upravljačke ploče, komad nameštaja se pomera napred i nazad, dok se podešavanja za spavaću sobu, salon ili spremište mogu aktivirati pomoću ikona koje se nalaze duž dna.

„Svaka soba može biti unapred podešena za odgovarajući prostor, uključujući i poželjno integrisano osvetljenje, tako da jedan dodir na fizičkom interfejsu ili na odgovarajućoj aplikaciji „oblikuje“ sobu", rekao je Béhar.

„Konzola na uređaju koristi ručnu dugmad od glitera koja vlasniku omogućava da se oseća kao da magično pomera komad nameštaja", dodao je on.

Korisnici takođe mogu namestiti podešavanja pomoću aplikacije na svom pametnom telefonu, tako da soba bude željenog rasporeda kada se vrati kući.

Béhar je rekao da će nameštaj dodati vrednost malim kućama.

„Pored udobnosti i poboljšanja života u različitim smeštajnim kapacitetima, „Ori“ je doneo i finansijsku vrednost za one koji iznajmljuju al ii za vlasnike, jer studio postaje jednosoban stan, na primer", rekao je Béhar. „„Ori“ sistem je takođe vredan i za graditelje jer odmah povećava vrednost kuće."

Fuseproject je našao i naziv za sistem i kompaniju, na osnovu japanske reči origami što znači „preklopiti".

Graditelji će uključiti „Ori“ sisteme u domove u Bostonu, Vašingtonu i Sijetlu počevši od ovog leta.

Projektanti su nedavno predložili različita rešenja za kompaktan život, koji se kreće od ručno rekonfigurisanog nameštaja do „živih kockica" koje spajaju prostor za spavanje i spremište.

Tim koji stoji iza Yo! Sushi i Yotel je takođe upravo otkrio „intuitivne" stanove koji će sadržati pokretne površine i preklapajući nameštaj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;