INFONET-468X60-BANNER

Inovativni dinamički stakleni krov

12.07.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Veliki kompleksi kao što su trgovački centri, hoteli ili konferencijski centri nisu poznati po energetski efikasnoj konstrukciji, ali to ne mora da znači. Poslujući sa motom „udobnost u zatvorenom prostoru, slobodno vreme na otvorenom", turska kompanija Libart projektovala je inovativni krovni sistem s mogućnošću njegovog uvlačenja. Ovaj sistem pomaže velikim prostorima da uštede energiju puštajući da prirodno svetlo i svež vazduh uđu unutra tokom lepog vremena a da se zatvara u toku loših vremenskih prilika a sve to uz pomoć dugmeta kojim se reguliše mod u kome se nalazi. Na ovaj način zatvoreni kompleks postaje kompleks nad vedrim nebom.

Slika 1. Inovativni dinamički stakleni krov (foto: Libart, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Veliki trgovački centri i maloprodajni kompleksi obično su bili tamni, pećinski objekti koji ne dozvoljavaju mnogo prirodnog svetla. Libartov fleksibilni arhitektonski sistem menja to tako što prirodne elemente dovodi u praktično bilo koji prostor. Veliki stakleni paneli preplavjuju unutrašnjost prirodnim svetlom i naravno osvetljavaju prostor, drastično smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem i klimatizacijom. Ovaj sistem je pogodan za različitu upotrebu jer atraktivne klizne staklene konstrukcije mogu pokriti unutrašnjost tokom loših vremenskih uslova ili se potpuno otvoriti kako bi se uživalo u sunčanim danima.

Slika 2. Inovativni dinamički stakleni krov (foto: Libart, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Spušteni stakleni plafon, pod nazivom „moderna arhitektura u pokretu", je čista, minimalistička konstrukcija koja poboljšava gotovo svaki unutrašnji prostor, veliki ili mali. Ovaj stakleni plafon se izrađuje po meri i može se koristiti kod bilo koje zgrade, od trgovačkih centara i luksuznih hotela do industrijskih skladišta i konferencijskih centara.

Slika 3. Inovativni dinamički stakleni krov (foto: Libart, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 4. Inovativni dinamički stakleni krov (foto: Libart, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. Inovativni dinamički stakleni krov (foto: Libart, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;