INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost urbane zemljoradnje u Francuskoj

07.07.2017. | Annalise Zorn | Arch Daily

Francuska arhitektonska firma Ilimelgo u svom pobedničkom rešenju upućuje na to da je budućnost u urbanoj zemljoradnji. Ovaj vertikalni kompleks je planiran da bude u Romenvilu, predgrađu Pariza. Projekat  integriše proizvodnju proizvoda u gradu kroz staklenik od 1000 kvadratnih metara koji maksimizira sunčevu svetlost i prirodnu ventilaciju. Prepoznajući manjak poljoprivrednog prostora u svetu, projekat ima za cilj da se zadovolje sve veći zahtevi za obrađivanjem useva u urbanim sredinama.

Slika 1. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Svesni ove potrebe, iz grada Romenvila podržali su predloge za održive projekte koji se tiču zemljoradnje. Iako se u protekloj deceniji radilo na implementaciji mnogih krovnih vrtova, „Vertical Farm“ predstavlja sveobuhvatnu posvećenost održivosti, obrazovanju i lokalnom ekonomskom učešću.

Slika 2. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Zgrada će biti podeljena na dva krila koja pomažu usevima da rastu, koristeći sunčevu svetlost i ograničavajući im hladovinu. Organski građevinski materijali kao što je bambusovo drvo i izolacija od drvenih vlakana doprineće održivosti projekta. „Vertical Farm“ je po formi pravougaona prizma sa trouglastom krovnom linijom. Projektovana je u ovom obliku kako bi se arhitektonski uklopila sa postojećim objektima  u toj oblasti.

Slika 3. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

U prizemlju zgrade će se nalaziti edukativni prostor, gde će biti organizovane različite radionice kao i školska baštu za učenje zainteresovanih o uzgoju biljnih kultura. Na prvom spratu će se takođe nalaziti i mesto za prodaju useva. „Vertical Farm“ će u stvari predstavljati malu proizvodnu petlju, jer će se na istom mestu proizvoditi proizvodi i kupovati od lokalnih stanovnika.

Slika 4. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Na gornjim spratovima će se nalaziti prostorije za bio-intenzivnu poljoprivredu gde će se koristiti kontejneri za kulture. Kontejneri će se posebno navodnjavati kako bi se obezbedilo zdravo okruženje za specifične useve ali će omogućavati i da se prostor bolje i fleksibilnije organizuje. Tu će biti farma gljiva, voćnjaci, kokošinjci i laboratorije koje eksperimentišu sa klijanjem semena.

Slika 5. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Trenutno se radi na prikupljanju sredstava za projekat, a realizacija se očekuje na leto 2018.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;