INFONET-468X60-BANNER

Robot napravio „Voxel“ stolicu

23.05.2017. | Rima Sabina Aouf | Dezeen

Neprekidna linija od plastike je ono što čini ovu zamršenu stolicu koju je napravio robot a koja je isprojektovana uz pomoć novog 3D softvera za štampu koji je razvio tim sa Bartlett School of Architecture u Londonu.

Bartlettov Design Computation Lab (DCL) koji se nalazi u okviru University College London stvorio je softver kojim se otvaraju nove mogućnosti za 3D štampanje.

Dok većina 3D štampača podrazumeva stvaranje oblika sloj po sloj, softver sa DCL stvara predmet koristeći jednu neprekidnu liniju materijala. Predmet se zatim gradi uz pomoć robota koji oblikuje rastopljenu plastiku u vazduhu, koja se brzo postavlja i raspoređuje i daje oblik dok se hladi.

Slika 1. Robot koji štampa 3D objekat (preuzeto sa www.dezeen.com)

Pored toga što daje mogućnost stvaranja složenijih obrazaca, softver donosi i funkcionalne benefite kao što je omogućavanje projektantima da stvore lakše, efikasnije oblike bez upotrebe više materijala nego što je potrebno.

Može se koristiti i za izradu metamaterijala velikih razmera, koji imaju projektovanu unutrašnjost koja se ponaša na određeni način. Primer je brava koju je kreirao tim sa Hasso Plattner instituta.

„Ovaj pristup ne samo da je funkcionalan u smislu performansi, već projektantima nudi mogućnost da rade direktno sa neverovatnim količinama podataka", rekla su dvojica direktora sa DCL Manuel Jiménez Garcia i Gilles Retsin.

„Umesto da se projektuje oblik stolice, direktno se osmišljavaju „ponašanje“ i svojstva materijala."

 

Slika 2. 3D štampani materijal (preuzeto sa www.dezeen.com)

Tim je testirao softver kreirajući prototip jednog komada nameštaja, u pitanju je bila „VoxelChairv1.0“. Izrađena od transparentne, biorazgradive PLA plastike plave nijanse, stolica je po uzoru na kultni s-oblik „Pantón“ stolice danskog dizajnera i arhitekte Verner Pantona.

DCL voli da radi sa stolicom ovog oblika jer je napravljena geometrijski „izazovno". Međutim, originalna stolica je od čvrste plastike, a DCL je od kompleksne mreže sa mnoštvom šupljina koju je kreirao robot istiskivanjem plastike u jednoj neprekidnoj liniji dužine od 2.36 kilometara.

„Izgleda kao „Pantón“ stolica, ali je zapravo potpuno drugačija", rekli su projektanti. „Pantón“ stolica je sa čistom površinom, optimizovana za oblikovanje. Ova stolica je suprotno od toga: ima volumen nalik oblaku i optimizovana je za robotsko istiskivanje.

Ovaj tim je u okviru prethodnog projekta pod nazivom „CurVoxels“, stvorio stolicu nalik „Pantón“ ali samo jednu. Nakon tog projekta, nastojali su  da „generalizuju" ovaj dizajnerski pristup stvarajući softver koji će im omogućiti da testiraju različite verzije stolice i da drugima omoguće da ponove isti proces.

Softver je namenjen da projektantima da veću kontrolu nad procesom 3D štampanja. Dok obično softver za modelovanje, objekat automatski „odvaja" na slojeve ili staze po kojima će ih štampati,  DCL izum može da manipuliše tim stazama direktno.

Slika 3. 3D štampani materijal (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Kao projektanti mi obično ne možemo da kontrolišemo ove staze niti da ih koristimo kao medij za projektovanje – to su procesi od samog vrha prema dole", rekli su Jiménez Garcia i Retsin.

„Naš softver omogućava projektantima da zaobiđu ovo i odmah projektuju te staze sami, što im daje pristup puno većem broju detalja i kontroli"

Stolica je dobla ime po vokselima, koji se ponašaju kao da su pikseli, ali u trodimenzionalnom prostoru i često se koriste kod  slika u medicini i kod video igara. DCL softver se temelji na vokselima kako bi se omogućilo korisnicima da projektuju unutrašnjost objekta, a ne samo njegovu površinu.

Tim je takođe razvio i novi ekstruder za robota koji se koristi u okviru ovog projekta i koji direktno topi sirove plastične kuglice, pre nego da koristi niti. Projektanti kažu da ovo pomaže u smanjenju troškova i da je proces održiv na industrijskom nivou.

Softver je trenutno još uvek u razvoju. Dobio je nagradu „Autodesk ACADIA Emerging Research Award“ 2016. godine za najbolji projekat i biće predstavljen na „ACADIA“ konferenciji koja se održava u okviru Massachusetts Institute of Technology (MIT) u novembru 2017. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;