INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bakarne kule koje plešu

12.04.2017. | Adam Williams | New Atlas

„American Copper Buildings“ je projekat firme SHoP. Nalaziće se na Menhetnu gde je puno impresivnih nebodera ali bezobzira na tu činjenicu ipak će se isticati i izdvajati od ostalih. Pokriveni sa 1,9 miliona kg bakra, ovi luksuzni stambeni objekti su nakrivljeni, na takav način da izgleda kao da plešu. Kada se krenulo sa gradnjom mislilo se i na rizik od poplava ali i na to da oni koji žive u njima imaju neometan pristup elektičnoj energiji bez obzira da li mreža preko koje se snabdevaju radi ili ne.

Slika 1. „American Copper Buildings“ (foto: SHoP Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„American Copper Buildings“ čine dve kule, od kojih će jedna imati 41 a druga 48 spratova. Sudeći prema firmi koja izvodi radove JDS Development Group, prepoznatljiv dizajn pod uglom nije tu samo iz estetskih razloga, već se njime postiže i veći pogled ka moru. Svejedno, oni izgledaju fantastično, a biće interesantno za lokalno stanovništvo da ih gledaju kako menjaju boju tokom vremena jer bakar oksidira.

Slika 2. „American Copper Buildings“ (foto: SHoP Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Projekat je planiran nakon uragana Sandy i ima za cilj da ponuditi budućim stanarima sigurnost ukoliko dođe do ozbiljne poplave ili neke druge katastrofe koja bi ostavila područje bez struje (što nije nemoguće, čini se, s obzirom na lokaciju kula koja je duž „East River waterfront“ na Menhetnu) .

Prostor prvobitno namenjen za penthaus apartman je pretvoren u prostor gde će se nalaziti više od pet hitnih generatora koji će ponuditi stanovnicima dovoljno električne energije kako bi nastavili da rade aparati u njihovim kućama - frižideri, bojleri…zatim da mogu da napune mobilne uređaje itd. - plus bi mogli da koristite lift - najmanje nedelju dana nakon nestanka struje.

Slika 3. „American Copper Buildings“ (foto: SHoP Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Sistemi za grejanje i ventilaciju, kao i druga važna oprema su postavljeni daleko iznad nivoa ulice, kako bi smanjili rizik od toga da se poplave i budu unšiteni. Osim toga, bakarni prekrivač počinje od šestog metra, tako da neće biti potopljena fasada u tim delovima i na taj način oštećena čak i tokom ozbiljnih poplava.

Izdržljivost od poplava je samo jedna od karakteristika ovih zgrada koje će pružati luksuzno iskustvo njenim budućim stanarima. Svakoj kuli se pristupa iz velikog lobija koji je visok 7,6 metara i ima pogled na uređeni park i fontanu. Zgrade su povezane 30 metara dugim mostom koji ima tri sprata i nalazi se na visini od 91m, u okviru koga su uključene pogodnosti kao što je 22m dug bazen i đakuzi, bar i foaje.

Slika 4. „American Copper Buildings“ (foto: SHoP Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Stanovnici će takođe imati pristup i steni za penjanje, teretani, turskom kupatilu sa skakanjem u bazen i privatnom spa centru. Na vrhu „Istočne kule“ će se nalaziti „beskonačni“ bazen sa spoljnjim tušem, bar na otovrenom i drugi sadržaji.

Slika 5. „American Copper Buildings“ (foto: SHoP Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„American Copper Buildings“ je u fazi otvaranja i neki od ukupno 761 stana su zauzeti. Najam se kreće od 3,200 $ mesečno za studija, jednosobni dostižu cenu od 4,500 $ dok se za dvosobne treba izdvojiti do 6,650 $ mesečno. Najveći stanovi koji imaju tri sobe i pentahusi još uvek nisu završeni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;