INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stvaranje veze sa prirodom

29.03.2017. | WAN

Firma Dror ima cilj da stvori vezu između ljudi i prirode u gradu koji nema centralni park.

Postojeće zelene površine u Istanbulu su retke i ima ih veoma malo pa je shodno tome ovakav projekat i veoma zanimljiv. Razmatranjem pristupa za park koji će biti lociran šest kilometara severno od centra grada, Studio Dror je postavio pitanje: „Kako ćemo provući strance ka ovoj destinaciji koja se nalazi u prirodi?"

Slika 1. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Arhitekte su odlučile da stvore park koji oslobađa od anksioznosti i straha koji se često pojavljuje kada je nepoznato okruženje u pitanju kroz mrežu prilika koje neguju i pružaju „bezuslovnu ljubav“. Oni su zamišlili najdublji doživljaj i iskustvo koje se dobija najmanjim „dodirom“ sa prirodom a uz nastojanje da se očuva bujna šuma i ostavi svako drvo na svoje mesto. Ovo je i propisano od strane grada.

Slika 2. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Naš master plan za „Parkorman“ je mreža mogućnosti, odnosno živi sistem mesta koja posetioci mogu da istražuju. Umesto da imaju unapred uređenu rutu, posetioci sami kroje svoje iskustvo. Brojni nelinearni putevi, napisani kao „krasnopisom“, prolaze kao talasi kroz postojeću šumu iznenađujući ljude neočekivanim otkrićima i saznanjima do kojih mogu doći tokom svog putovanja.

Slika 3. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projekat sadrži pet glavnih zona, gde svaka ima svoje specifičnosti i osmišljena je da izazove emocije. „Plaza“ se nalazi na samom ulazu u park i prirodu prikazuje kao mesto zajedničkog okupljanja i doživljaja. Poziv na kretanje, interakciju i igru je rasprostranjen duž cele lokacije, preko ljuljaški, mreža i ležaljki koje su tu kao šumski  kreveti („Loop“). Zatim, se tu nalazi i ogromni „ball pits“, inspirisani turskom pijacom gde se prodaju začini koji „pozivaju“ ljude da zarone u njega („Pool“). Pored ovoga, tu je i pešačka staza koja lebdi iznad tla i uvija se oko debla gde se nalazi ogromna petjla sa trambolinom u centru („Chords“). „Grove“ je lavirint od staza sa „skulpturama“ koje se odnose na krajolik i podstiču na istraživanje, dok „ Fountain of Clarity“, u obliku kocke pušta vodu na sve četiri strane i otvara se preko hidrauličnog klipa, podstičući one koji dolaze na razmišljanje.

Slika 4. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Kroz mnoga ova iskustava, a i intimniji odnos između okoline i čoveka, priroda je ponovo ugrađena u gradski urbani način života.

Slika 5. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Slika 6. „Parkorman“ (foto: Dror, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;