INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uvijena kula sa vrtom u Tuluzu

28.03.2017. | Lizzie Fison | Dezeen

Firma američkog arhitekte Daniela Libeskinda je izabrana da projektuje 150 metara visoku kulu koja će biti prekrivena drvećem i biljkama i nalaziće se u srcu poslovne četvrti Tuluza. Studio Libeskind je projektovao „Occitanie Tower“ za izvođača Compagnie de Phalsbourg, koji je predstavio projekat na sajmu nekretnina i investicija „MIPIM“ u Kanu ovog meseca.

Od ove kule sa vrtom se očekuje da će postati prvi neboder u francuskom gradu i da će imati 40 spratova.

Slika 1. „Occitanie Tower“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Neprekidan vertikalni pejzaž" na fasadi i platforma od drvoreda daju kontrast Libeskindovom potpisu koji je specifičan po ugaonim oblicima. Oblici karakteristični za njega su primetni na projektima Vojnog istorijskog muzeja u Drezdenu i „Serpentine“ paviljonu iz 2001. godine.

Zgradu će karakterisati i njen uvijen oblik. Inspiracija za uvijanje je došla od plovnh puteva Kanala di Midi, koji vijuga kroz grad.

„Sa visećim vrtovima koji menjaju boju u toku sezone, blago srebrna staklena fasada će reflektovati ružičaste tonove i osvetljavajući efekat ovog materijala će promeniti percepciju prostora, u skladu sa varijacijama svetlosti", rekao je Libeskind.

Slika 2. „Occitanie Tower“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Kula postaje jedinstveni objekat u velikom gradskom prostoru – ona će postati ne samo odredište već će definisati i javni prostor."

„Occitanie Tower“ će uključivati 120 stanova, hotel  „Hilton“, poslovni prostor za prodavnice i restorane sa panoramskim pogledom. U okviru nje će se takođe nalaziti i 11.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a u prizemnlju će biti smeštene prostorije železničke kompanije SNCF.

Kula će se graditi na mestu nekadašnjeg centra za sortiranje pošte na Gare Matabiau. Smeštena istočno od centra grada i daleko od reke Garone, zgrada će imati pogled ka Pirinejima koji su udaljeni manje od 100 kilometara.

Slika 3. „Occitanie Tower“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Direktor firme Compagnie de Phalsbourg Philippe Journo rekao je da projekat afirmiše novi poslovni centar u regiji.

„„Occitanie Tower“ će biti ne samo kultni orijentir za grad, nego i strateško-ekonomski generator za ceo okrug", naveo je on.

Studio Libeskind će sarađivati sa arhitektom Francis Cardete iz Tuluza na projektu. U planu je da radovi počnu u 2018. godini a da će biti gotovi do 2022. godine.

Libeskindov projekat za mešovito-komercijalni centar koji treba da poveže Thiers železničku stanicu u Nici je takođe objavljenna „MIPIM“ sajmu održanom u periodu od 13. do 16. marta 2017. godine.

Drugi nedavni projekat iz Studio Libeskinda uključuje centar za kosmološke studije obavijen arišom u okviru Durham University u Engleskoj, koji je završen u martu 2017. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;