INFONET-468X60-BANNER

Zgrada sa kristalno jasnom fasadom

10.02.2017. | WAN

Italijanska firma Giovanni Vaccarini Architetti je projektovala zgradu novog sedišta švajcarske kompanije Société Privée de Gérance (SPG), koja se nalazi u ulici Route de Chêne, odnosno na „vratima“ istorijskog centra u Ženevi. Radovi su uključivali prenamenu i proširenje postojećeg objekta. Počelo se sa definisanjem sofisticiranog arhitektonskog oblika koji je pretvorio sedište u objekat koji kao da je vibrirajući i naizgled nedostižnih obrisa - ovim je promovisana energetska efikasnost zgrade. Kvalitet radnih prostorija je predstavljao centralnu temu projekta koji, kroz originalni sistem koji se može videti na fasadi, daje šlagvort novom arhitektonskom rešenju sa snažnim estetskim vrednostima i visokom energetskom održivošću.

Slika 1. Buduće sedište Société Privée de Gérance (izvor Giovanni Vaccarini Architetti, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Slika 2. Buduće sedište Société Privée de Gérance (izvor Giovanni Vaccarini Architetti, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Staklena fasada ima dvostruku ulogu - štiti unutrašnje prostorije od sunca i omogućava maksimalnu vizuelnu propusnost u odnosu na okolinu. Takođe omogućava da se poboljšaju zvučna i toplotna izolacija zgrade: dvostruki sloj omogućava da omotač može prirodno da se ventiliše i da obodni sistem ventilacije u kombinaciji sa internim prisiljava sistem ventilacije da smanjuje ukupnu potrošnju energije. Čelični konstruktivni elementi na fasadi, koje je proizvela firma Stahlbau Pichler, stvorili su modularno osciliranje i reflektujući se na staklene nijansirane panele dali materijalu svetlosnu refleksiju.

Slika 3. Buduće sedište Société Privée de Gérance (izvor Giovanni Vaccarini Architetti, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Slika 4. Buduće sedište Société Privée de Gérance (izvor Giovanni Vaccarini Architetti, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;