INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drvena kula koja koristi solarnu energiju

02.02.2017. | Adam Williams | New Atlas

Činjenica je da je broj  visokih konstrukcija od drveta u porastu, ali ako još uvek niste uvereni da je to dobra ideja, onda vas „Patch22“ može naterati da se predomislite. Ovaj projekat je delo firme Frantzen et al architecten. Drvena kula se nalazi u Amsterdamu u Holandiji i karakterišu je spratovi nalik kutijama od drveta. Privlačna, održiva i iznad svega fleksibilna kula, omogućava stanovnicima da uživaju u rasporedu koji žele, idući čak do toga da kade za kupanje postavljaju na balkone.

Ime je dobila po igri iz „Catch 22“. Kula „Patch22“ je visoka 30 metara, što je čini najvišom drvenom stambenom zgradom u Holandiji. Ukupni spratni prostor čini 5.400 m².

Slika 1. Kula „Patch22“ (autor: Luuk Kramer, preuzeto sa www.newatlas.com)

Stambene jedinice su prodate prazne i imaju šuplje podove koji se lako podižu tako da se elektro i vodovodnim instalacijama lako može pristupiti i mogu se izmeniti tako da odgovaraju rasporedu koji vlasnici žele. Osim toga, u dogovoru koji su sklopili izvođači i projektanti, stambena zgrada može da se koristiti i kao poslovni objekat u budućnosti.

Južno okrenuti balkoni kule „Patch22“ su sa rasklopivim staklima koja mogu da preobrate prostor u zimsku baštu, praveći od njega „zamku“ za sunčevu svetlost. Nekolicina je odlučila da na te balkone ugradi i kadu.

Slika 2. Kula „Patch22“ (autor: Luuk Kramer, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kulu karakterišu nizovi solarnih panela na krovu koji proizvode električnu energiju, šaljući višak energije nazad u mrežu.

Sistem prikupljanja kišnice snabdeva toalete dok se podno grejanje napaja iz peći u podrumu koja radi na pelet. Međutim, postoje i peći unutar nekih stanova.

Kada se govori o drvenim visokospratnicama, ne može a da se ne spomene protivpožarna zaštita.

Slika 3. Kula „Patch22“ (autor: Luuk Kramer, preuzeto sa www.newatlas.com)

„U slučaju požara, gori spoljni sloj drvene konstrukcije koji na taj način može da zaštitii samu drvenu konstrukciju od ugljenisanja do 120 minuta. To je prva stambena zgrada u Holandiji koja koristi ovaj pristup i koja omogućava kvalitetan vazduh i u visokospratnicama."

Lloyd Alterov „Treehugger“ je obavestio da zbog zabrinutosti „Patch22 ima implementiran i betonski sistem.

Slika 4. Kula „Patch22“ (autor: Luuk Kramer, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kula „Patch22“ je završena prošle godine i koštala je 6,4 miliona evra. Frantzen et al architecten je u saradnji sa firmom H20 pored ovog projekta radio i na drugim sličnim. U planu je da se u junu ove godine počne sa novim projektom, a to je zgrada pod nazivom „Top-Up“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;