INFONET-468X60-BANNER

Najbolje zgrade u 2016. godini

22.12.2016. | Adam Williams | New Atlas

Godina 2016. je bila veoma uspešna za arhitekturu i u sledećem tekstu biće prikazani sjajni veliki i mali projekti iz celog sveta. Biće prikazano 10 najboljih zgrada koje su predstavljene u poslednjih 12 meseci, uključujući drugi najviši neboder na svetu, prvu 3D-štampanu kancelariju, plutajuću kuću za smeštaj studenata i vanzemaljsku zgradu opere.

 

One World Trade Center

Stvaranje naslednika originalne zgrade „World Trade Center“ koja vuče mnogo emocija je bio vrlo težak zadatak, ali firma Skidmore, Owings i Merrill je to sjajno ponela i briljirala sa projektom „World Trade Center One“.

„World Trade Center One“ je simbolično visok 541 metar i predstavlja pravi orijentir u Njujorku. Dizajn zgrade sa „kristalnom“ fasadom je inspirisan zlatnom erom nebodera u gradu, kao što je Chryslerova zgrada. Može se pohvaliti postoljem sa koga se uzdiže konstrukcija od dekorativnih staklenih „krilaca“ u obliku oktagona, koji dalje prerasta u vrh tornja.

Zelena gradnja takođe karakteriše ovu visoku kulu. Kišnica se čuva i koristi za hlađenje i navodnjavanje, zatim preko 40 odsto materijala koji je korišćen za gradnju je recikliran, liftovi mogu da povrate energiju kroz „regenerativno“ kočenje kako bi se smanjila potražnja na mreži.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 1. One World Trade Center (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: James Ewing)

 

Harbin Opera House

Ovaj projekat je završen krajem 2015. godine ali je provučen u ovu listu jer bi bilo šteta ne prikazati majstorsko delo firme MAD -„Harbin Opera House“.  

Projekat koji je pobedio na arhitetktonskom konkursu još davne 2010. godine za zgradu opere u Harbinu obuhvata površinu od 850.000 kvadratnih metara i uzdiže se na visini od 65 m. Sastoji se iz dva moderna pozorišta sa kombinovanim kapacitetom od 2000 mesta.

Zgrada je smeštena u močvarnom području u severoistočnom delu Kine i podseća na svemirski brod. Ideje Zahe Hadid su se uklopile sa uobičajenim MAD-ovim neobičnim dizajnom.

Fasada je od glatko, belih aluminijumskih panela sa zastakljenim delovima, uključujući i staklenu kristalnu kupolu na vrhu velikog predvorja. Unutrašnjost velike sale je lepo oblikovana i za to je korišćen Mandžurijski jasen.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2. Harbin Opera House (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Adam Mork)

 

Mausoleum of the Martyrdom of Polish Villages

Poljska firma Nizio Design Internationale je projektovala „Mausoleum of the Martyrdom of Polish Villages“ u znak sećanja na mnoge žrtve iz ruralnih područja Poljske tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Veliki projekat uključuje opsežan predeo. U centralnom delu je red od 11 objekata nalik kućama koje počinju od potpuno formirane i kako se ide dalje tako su one sa sve manje delova. Ovo simbolizuje uništavanje i gubitak života.

Unutar mauzoleja posetioci hodaju kroz niz multimedijalnih izložbi, koje se odnose na teme koje se tiču poljskog pokreta otpora, ubistva civila, zatim deportacije i prisilnog rada. U završnoj fazi ovog emotivnog iskustva pokazani su nacistički ratni zločinci, pre nego što mauzolej biva potpuno „razbijen“ i na kraju nestane.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 3. Mausoleum of the Martyrdom of Polish Villages (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Nizio Design Internationale)

 

Via 57 West

Arhitekta Bjarke Ingels je veoma cenjen i priznat u krugovima arhitekture i njegova danska firma BIG je pokrenula niz projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Najznačajniji od ovih projekata je „Via 57 West“, luksuzna stambena zgrada na Menhetnu.

„Via 57 West“ okuplja sve najbolje u vezi firme BIG: nekonvencionalnost, originalnost i odvažnost. Ova 32-spratna tetraedarna zgrada povezuje neboder i stambeni blok sa centralnim dvorištem koji je poznat pod imenom „courtscraper". Kada se posmatra iz jednog ugla liči na piramidu a iz drugog na jedro broda koji plovi niz reku Hadson.

Dvorište je po uzoru na njujorški „Central Park“ i ima potpuno iste proporcije, ali u srazmeri 1:13000. Zahvaljujući neobičnom obliku zgrade „Via 57 West“ do zelenih prostora će dopirati sunčeva svetlost i biće dostupan zavidan pogled na Hadson.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 4. Via 57 West (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Iwaan Baan)

 

Shanghai Tower

„Shanghai Tower“ je nedavno proglašena za najbolji novi neboder na svetu po informacijama stručnjaka iz kompanije Emporis. Projektovala ga je firma Gensler koja je pokupila i mnoga druga brojna priznanja - pored titule druge najviše zgrade na svetu.

Uvijeni ekstremno visoki neboder uzdiže se na impresivna 632 metra iznad Šangaja i njegova izgradnja je koštala 2,4 milijarde $. Bilo je potrebno šest godina da se izgradi i odlikuje ga dvoslojni-stakleni zid koji se uvija punih 120 stepeni kako bi se ublažili udari vetrova sa kojima se objekti suočavaju na takvim visinama.

Ovaj projekat je ogromnih razmera.  U osnovi se nalazi 1.079 betonskih i čeličnih šipova a temelji su zahtevali toliku količinu betona da su kamioni nalivali beton 63 sata bez prestanka. Njegovih 218 spratova obuhvataju površinu od 420.000 kvadratnih metara.

Fasada „Shanghai Tower“ ima ukupno 270 vetroturbina koji daju potrebnu energiju za spoljno osvetljenje. Takođe se prikuplja i kišnica koja se koristi za klimatizaciju i sisteme grejanja preko parapetnih kanala.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 5. Shanghai Tower (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: CTBUH/Thomas Jaehndel)

 

Elbphilharmonie

„Elbphilharmonie“  je smeštena na vrhu nekadašnjeg skladišta na obalama reke Elbe u Hamburgu u Nemačkoj i predstavlja izuzetnu koncertnu dvoranu koja uključuje i hotel kao i 45 privatnih apartmana. Projekat je firme Herzog & de Meuron.

Njena atraktivna fasada sastoji se od oko 1.100 staklenih panela gde je svaki širok 4-5 m i visok preko 3 m. Oblikovana s preciznošću, fasada ima upadljive sivo reflektujuće tačke koje sprečavaju da sunčeva toplota pregreje zgradu i daju zgradi svetlucavi izgled.

„Elbphilharmonie“ je jednako impresivna iznutra kao što je i spolja. U centralnom delu se nalazi „Grand Hall“ koji uključuje deo za orkestar koji se nalazi u sredini i do 2.100 sedišta.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 6. Elbphilharmonie (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Thies Ratzke)

 

The Cube

Ova kula visoka 50 m nalazi se u istočnom delu  Bejruta u Libanu. Projekat „The Cube“ je delo firme Orange Architects i sastoji se iz 14 naslaganih tomova koji se rotiraju 90 stepeni po nivou formirajući tako natkrivene balkone.

Strukturno, zgrada se sastoji od fiksnog jezgra koje sadrži liftove i stepenica koje presecaju betonske grede. Unutrašnjost sadrži ukupnu spratnu površinu od oko 5.600 m² koja je podeljena između 19 luksuznih stanova.

Stanovi se mogu pohvaliti velikim terasama s prekrasnim pogledom na Sredozemno more i grad. Parking se nalazi u podzemnoj garaži, dok veliki deo zgrade impresivno „visi“ iznad glavnog ulaza.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 7. The Cube (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Matthijs van Roon)

 

Urban Rigger

Još jedan projekat firme BIG koji se nalazi na listi je „Urban Rigger“. Firma je za ovaj projekat koristila reciklirane kontejnere kako bi stvorila održiv plutajući stambeni objekat za smeštaj studenata. Ovaj prototip koji je napravljen za Kopenhagen se nadaju da će se odgovarati i na drugim mestima.

„Urban Rigger “se sastoji od devet recikliranih kontejnera uređenih u stambeni prostor. Tu se takođe nalaze i zajednički zimski vrt/dvorište, prostor za smeštaj kajaka, platforma za sunčanje sa koje se lako može otići na kupanje, deo za roštiljanje i odmaranje. Na raspolaganju je ukupno 680 kvadratnih metara spratnog prostora.

Kontejnerski apartmani unutra izgledaju mnogo privlačnije za život u odnosu na mnogi studenski smeštaj koji je u ponudi u većim gradovima. Električna energija se proizvodi uz pomoć solarnih panela koji se nalaze na krovu, dok sistem pretvaranja toplote koristi morsku vodu na kojoj objekat pluta za efikasno grejanje i hlađenje unutrašnjosti.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 8. Urban Rigger (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: BIG)


Brock Commons

Nova zgrada studentskog doma na University of British Columbia u Kanadi, „Brock Commons“, je odličan primer visoke zgrade od drvene konstrukcije.

Ekološka i atraktivna zgrada za smeštaj 404 studenta sadrži 33 četverokrevetne sobe i 272 studija raspoređena u okviru 18 spratova. Sastoji se od 16 spratova od unakrsno-lameliranih drvenih ploča (CLT) uz dodatnu krovnu konstrukciju od čelika i betonskog jezgra i stepeništa.

Atraktivna fasada zgrade se sastoji od montažnih panela, koji imaju unapred postavljene prozore. Gradnja je išla izuzetno brzo. Nakon prve nedelje su se graditelji uhodali  i napredovali pa su nedeljno gradili i po više spratova (ne uključujući betonske delove ni čelični krov), pa je drvena konstrukcija zgrade završena pre roka.

„Brock Commons“ zgrada je projektovana kako bi dobila „LEED Gold“ sertifikat tj. standard zelene gradnje. Potpuni završetak je najavljen za maj 2017. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 9. Brock Commons (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Seagate Structura/Pollux Chung)

 

Office of the Future

Nakon što se već pozicionirao kao grad u kome se nalazi najviša zgrada na svetu „Burj Khalifa“, Dubai je sada na vrhuncu primene 3D-štampanja u arhitekturi sa svojim projektom „Office of the Future“.

Slavljena je kao prva na svetu 3D-štampana kancelarija. Ovaj objekat zauzima 250 kvadratnih metara i nalazi se u okviru „Emirates Towers“ kompleksa gde će poslužiti kao potpuno funkcionalna kancelarija.

Veoma veliki 3D štampač dimenzija 6x36x12 m izgradio je kancelariju istiskivanjem cementne mešavine sloj po sloj. Korišćeni su i neki dodatni manji mobilni 3D-štampači a sam proces je trajao 17 dana.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 10. Office of the Future (preuzeto sa www.newatlas.com, autor: Govrnment of Dubai)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;