INFONET-468X60-BANNER

„MC Sistem“ gradnje Milinković Company

21.11.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Milinković Company je registrovani razvojni centar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavlja inovativno preduzeće koje je uspešno razvilo i patentiralo sistem gradnje sa prefabrikovanim ferocementnim sendvič elementima pod nazivom „MC Sistem“. „MC Sistem“ gradnje je višestruko nagrađivan na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama. On predstavlja nov, efikasan metod za brzu izgradnju energetski efikasnih objekata, pogodnih za različite namene. Sistem je izabran među 10 najboljih rešenja održive gradnje u Evropi, dok je fondacija Energy globe odabrala njihov objekat sportske hale kao energetski najefikasniji objekat u Srbiji 2012. godine.

Slika 1. Lučna skela „MC sistem“

„MC sistem“ predstavlja razvijen integralni inovativni sistem izrade, transporta i montaže prefabrkovanih ferocementnih elemenata u za to posebno konstruisanim alatima, skelama i oplatama. Suštinski predstavlja brz, lak, jednostavan i jeftin inovativni sistem izgradnje kvalitetnih, stabilnih, bezbednih i trajnih, ali i adaptibilnih objekata po meri čoveka sa pozitivnim odnosom ka prirodi, ekologiji i energetskoj efikasnosti. Predstavlja  potpuno nov sistem gradnje i jedini je takve vrste u svetu, a definisan je kroz tri patenta. Milinković Company je vlasnik ovih patenata.

Slika 2. Montaža ferocemnetnih elemenata na lučnu skelu

Izgradnja počinje u proizvodnom objektu u Boljevcima gde se proizvode elementi u kontrolisanim uslovima. Svi elementi se uklapaju u standardne transportne gabarite i uz minimalne troškove prevoze na gradilište.

Elementi, „velike cigle“ su bez termičkih mostova i sastoje se od tri sloja. Donji sloj koji čini osnovu elemenata je orebrena ploča od ferocementa, drugi sloj čini vatrootporni izolacioni sloj stirobetona, treći završni sloj je tanka ferocementna ljuska koji predstavlja mehaničku zaštitu, takođe štiti noseću strukturu od uticaja sulfata, soli i agresivnih sredina čime je znatno produžen životni vek celog objekta.

Slika 3. Osnovni sastav ferocementa

Bez obzira na tip objekta izrađuju se klasični trakasti temelji i podna ploča. Na nju se postavlja specijalno projektovana pomoćna noseća skela na koju se slažu elementi kao velike cigle. Spojevi između lučnih segmenata se armiraju i zatvaraju oplatom. Nakon izlivanja na mestu između elemenata ostaje formiran armirano betonski luk koji je zapravo glavna noseća konstrukcija. Po očvršćivanju betona pomoćna konstrukcija se demontira. Ovim je završen ceo proces izgradnje konstukcije objekta (krov i fasadni zidovi) i nije potrebno nikakvo malterisanje jer sami elementi svojim površinama čine i završnu obradu unutrašnjeg prostora.

Slika 4. Životni ciklus prefabrikovane betonske hale

Ovo je ekološki napredan sistem gradnje. „MC sistem“ u odnosu na postojeće sisteme omogućuje značajne uštede materijala i energije u svim fazama životnog veka objekata: izgradnji 30%, eksploataciji 50 % i reciklaži 50%, pa samim tim za toliko manje zagađuje čovekovu okolinu. Za prefabrikaciju elemenata koriste se nova tehnološka rešenja i novi građevinski materijali: za osnovu prefabrikovanih elemenata koristi se ferocement  a kao termoizolacioni materijal simprolit. „MC sistem“ krase izuzetna trajnost, otpornost, flexibilnost...

Slika 5. Proizvodna hala u Boljevcima

Prednosti „MC Sistema“:

  1. MINIMALNO 20% NIŽA CENA  - Omogućena je ušteda od min. 20% u odnosu na klasične sisteme gradnje u zavisnosti od dimenzija objekata. Što je objekat veći i ušteda je veća. „MC SISTEM“ u odnosu na postojeće sisteme gradnje prosečno koristi 30% manje cementa i 31% manje čelika. Dodatne uštede se ostvaruju u fazi transporta i montaže zbog značajno manje težine konstrukcije (oko 50%). Objekat građen ovim sistemom je u celosti podložan reciklaži. „MC SISTEM“ gradnje obezbeđuje uštede energije kroz ceo životni ciklus objekta: u izgradnji 30%, eksploataciji 50% i reciklaži 50%.
  2. 50% MANJI TROŠKOVI EKSPLOATACIJE  - Lučnim i poluloptastim oblikom uticaj vetra odnosno dinamičkog opterećenja se ovim oblikom drastično smanjuje. Vetar prosto klizi preko objekta jer nema crepova ili limenih krovova koji bi se odvajali od konstrukcije. Povoljniji odnos zapremine i spoljašnje površine objekta omogućuju uštedu u grejanju zimi i rashlađivanju leti. Doprinos uštedi daje i položaj prozora (na kosim površinama) kojima se, iako manjih dimenzija, ostvaruje zadovoljavajuća osvetljenost unutrašnjosti. Svo održavanje objekta se svodi na farbanje kada se objekat isprlja.
  3. 200% BRŽA GRADNJA – „MC sistem“ je brz i jednostavan sistem gradnje kvalitetnih, stabilnih bezbednih i trajnih objekata. Prefabrikacija omogućava da se elementi objekta izrađuju u zatvorenom prostoru, u kontrolisanim uslovima tokom cele godine. Ovako izrađeni elementi su ujednačenog, visokog kvaliteta i omogućavaju znatno bržu izgradnju objekta na gradilištu. „MC sistemom“ moguće je halu površine 1000 m² poda zatvorenog prostora izgraditi za samo 15 radnih dana, dok je za kuće od cca 110 m² na dva nivoa potrebno 10 radnih dana. Iz navedenog se vidi da se u najkraćem mogućem roku može imati na raspolaganju gotov objekat.

 

Slika 6. Sportska hala u Baroševcu

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;