INFONET-468X60-BANNER

Prvi drveni moderni neboder u SAD-u

10.11.2016. | Blaine Brownell | Architect

Sedmospratni neboder u Mineapolisu će biti najveća zgrada od drvene konstrukcije u Sjedinjenim Američkim Državama, kada bude bila otvorena krajem novembra meseca. Ovu visokospratnicu su projektovale firme Michael Green Architecture i DLR Group.

Tehnologije kao što su unakrsno-lamelirano drvo (CLT) i drvo lamelirano pomoću eksera (NLT) omogućava da neboderi koji se grade sa ciljem boljeg efekta na životnu sredinu budu superiorniji u odnosu na one građene od  armiranog betona ili čelika. Nedavno je izgrađeno nekoliko drvenih kula u Evropi, Severnoj Americi i Australiji, i još mnogo njih je u procesu gradnje. Međutim, da li drvena građa jednostavno potiskuje beton i čelik, usvajanjem novih oblika koji su ekološki inferiorniji od svojih prethodnika? Odnosno, da li su današnje visoke drvene konstrukcije „skeuomorphs“ modernih okvira?

„T3“ poslovna zgrada u Mineapolisu pruža odgovarajući odgovor na ovo pitanje. Projektovana je od strane firmi Michael Green Architecture (MGA) i DLR Group na zahtev firme Hines koja se bavi nekretninama. Naziv „T3“ je dobio po početnim slovima engleskih reči  „Timber, Technology, Transit“ („Drvo, Tehnologija, Tranzit"). „T3“ je sedmospratni neboder koji površine 18.587 kvadratnih metara i koji  će biti otvoren krajem novembra 2016. godine. To će biti najveća zgrada od drvene konstrukcije u Sjedinjenim Američkim Državama.

MGA saradnik Candice Nichol kaže da je Hines želeo da iskoristi drvenu konstrukciju kao nešto što će ih razlikovati: „Iz firme Hines su shvatili da je tržište u potrazi za poslovnim prostorom u kojem bi ljudi uživali da rade". Jednostavan, kockasti dizajn „pokupljen“ je od susednih istorijskih objekata iz „North Loop“ okruga u Mineapolisu. Iz daljine, objekat izgleda kao još jedna poslovna zgrada s konvencionalnim stubovima i podnim pločama koje se ponavljaju.

Za izgradnju „T3“ korišćeni su NLT paneli od smreke-bora-jele u kombinaciji sa lameliranim okvirom od smreke kao i betonskom izlivenom pločom. NLT je izabran jer je ekonomičniji od drugih sistema drvene građe, barem za sada. „„T3“ okvir konstrukcije se sastoji iz stubova postavljenih na 6 do 9 metara, greda postavljenih između stubova i panela koji se prostiru preko greda", kaže Lucas Epp, građevinski inženjer i 3D menadžer u timu StructureCraft koji se nalazi u Delti, British Columbia. Ovaj jednosmerni sistem omogućava izgradnju zgrade tako što se grede postavljaju paralelno bez da se sudaraju.  

Efikasnost sistema prolongira nabavku materijala i građevinske procese. Većina drveća koje se koristi u projektima je iz Severozapadne pacifičke regije koje je ubila planinska buba koja napada bor. (Iako se ne zna tačan broj isečenih stabala, potvrđujeno je da je svo drveće pod kontrolom Sustainable Forestry Initiative.) Ovo drveće je klasifikovano kao „Type IV–Heavy Timber" i poseduje standard „Minnesota State Building Code“. Međutim, EPP predviđa da se postigne ekvivalentan rejting vezan za zašttitu ukoliko dođe do požara.

„StructureCraft“ postavio je postrojenje u Winipegu u Manitobi, kako bi nadgledao proizvodnju NLT panela. Nalazi se na oko šest sati vožnje od gradilišta i ovaj objekat je smanjio troškove transporta, osigurao kontrolu kvaliteta i omogućio brzu izgradnju: građevinski radnici podigli su drvenu konstrukciju od 16.728 kvadratnih metara za 9,5 nedelja, a postavljali su 2.788 kvadratnih metara površine podova nedeljno.

Još jedna prednost za drvo je što je lagano. Prema EPP, konstrukcija zgrade „T3“ je teška oko jedne petine u odnosu na betonsku zgradu iste veličine Ovo itekako smanjuje veličinu temelja, seizmička opterećenja i utrošenu energiju. R. Buckminster Fuller poznati američki arhitekta koji se znatiželjno pitao vezano za težinu zgrade se složio sa ovim.

Drvena konstrukcija je je takođe pogodna kao materijal za unutrašnjost zgrade. Poslovne zgrade obično prikrivaju delove svojih konstrukcija iza gipsanih ploča i akustičnih ploča jer ne cene svi koji tu rade i dolaze, izgled izloženog betona ili čelika. Iako je njena spoljašnjost „presvučena“ čelikom, njegovu unutrašnjost čini jednostavan drveni okvir. „Čitava drvena konstrukcija „T3“ će biti izložena i osvetljena u određenom procentu sa unutrašnjom rasvetom usmerenom ka plafonu", kaže Nichol. Noću će osvetljeno drvo sijati slično kao fenjer. Prizemni nivo sa drvenim nameštajem, štandovima i stepenicama će omogućiti javnosti da doživi zgradu.

„Finalni proizvod je bio vrlo uspešan", kaže Nichol. „Tekstura izloženog NLT je prilično lepa. Male nesavršenosti u drvetu i varijacije u boji nastale od planinske borove bube, dodale su samo toplinu i karakter novom prostoru".

Sa izuzetkom njegove klasične konstrukcije, funkcionalni i estetski kvaliteti „T3 spasile su ga da postane „skeuomorph“. Ako ništa drugo, suprotno argumentu bi moglo biti: drvo je formiralo konstrukciju „T3“ mnogo ambicioznije nego što je to bilo pre pojave betona i čelika. U prilog tome ide i obližnja zgrada „Butler Square“ koja je devetospranica sa 46.468 kvadratnih metara skladišnog i poslovnog prostora sagrađena pre više od sto godina. Umesto da ponovo stvaraju savremene poslovne zgrade sa „T3“ je odat počast okolinim susedima od drveta. Zbog sve veće pažnje na uticaj koji izgradnja ima na životnu sredinu više arhitektonskih projekata će se ugledati na „T3“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;