INFONET-468X60-BANNER

Kuća koja se podiže kada naiđe poplava

10.11.2016. | Adam Williams | New Atlas

Neka područja u Velikoj Britaniji koja su podložna poplavama mogu se razviti i unaprediti za stanovanje samo kada bi se pronašao način kako se može graditi i sačuvati to što je sagrađeno u takvim sredinama. Shodno tome da su cene nekretnina visoke, postoji spremnost da se odvoji više novca da bi se one obezbedile od mogućih poplava. Ovde leži podsticaj za „Elevating House“: predlog za gradnju porodične kuće koja bi se jednostavno podigla na „nogice“ kada naiđe poplava.

Projektovana od strane firme koja se bavi gradnjom i razvojem Larkfleet Group, „Elevating House“ liči na tipične trosobne porodične kuće u Velikoj Britaniji.

Sistem funkcioniše tako što nakon upozorenja od poplave mehanički sistem za dizanje, koji se sastoji od motora, menjača i pogonske osovine, podiže kuću od 65 tona na 1,5 m visinu u roku od pet minuta.

Vlasnici zapravo ne bi trebalo da budu u kući kada je kuća podignuta (zbog sigurnosti), već bi umesto toga trebali da spakuju neke bitne stvari i privremeni smeštaj nađu negde drugde dok se poplava ne smiri.

Nizovi solarnih panela na krovu bi osigurali da se u kući održava napajanje dok je uzdignuta, dok bi kanalizacija i vodosnabdevanje ostalo aktivno zahvaljujući fleksibilnim cevima.

Naravno, pre nego što se ukućani vrate, ispod kuće će morati da se očisti u zavisnosti od toga koliko je poplava bila jaka i da se proveri da li su možda naneta oštećenja mehanizmu za podizanje. Osnovna ideja nije daleko od hidrauličnih staklenika predstavljenih ranije ove godine, samo što je kuća veća.

Larkfleet je dostavio dozvolu za gradnju „Elevating House“ i ako sve bude u redu, može se graditi već početkom 2017. godine. Nakon toga, firma očekuje da će period testiranja kuće trajati do pet godina. Iz firme Larkfleet kažu da zbog toga što će kuća imati modularni dizajn od čeličnog okvira, može se kasnije rastaviti i biti ponovo podignuta na nekom drugom mestu gde su konvencionalni temelji.

 

Komentari: 1

struganik 16.11.2016 16.05.25

Holandjani su prvi poceli sa slicnim resenjima, mislim da je njihov sistem bolji kuce plutaju na temeljima od materijala koji moze da je nosi na vodi

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;