INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveći izbor prirodnog, dekorativnog kamena i mozaika

13.10.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija 011 O.M. STONE D.O.O. osnovana je 2015 godine u Srbiji, sa sedištem u Beogradu. Bavi se proizvodnjom, preradom, obradom i distribucijom prirodnog kamena. U svojoj ponudi ima veliki izbor najkvalitetnijeg kamena na koji daje garanciju za kvalitet kao i najnižu cenu. Kompanija u svom posedu ima 9 rudnika, odnosno kamenoloma, lociranih u Turskoj iz kojih se eksploatiše sirovina. Kapacitet rudnika je 480.000 tona na godišnjem nivou, dok fabrika mesečno proizvede između 45.000 - 50.000 m² kamena. Fabrika i rudnik broje gotovo 280 zaposlenih. Trudi se da postane prepoznatljiva po kvalitetu, raznovrsnosti materijala, kao i da približi kulturu i tradiciju kamena na ovim prostorima. Svoje proizvode najviše plasira na kinesko tržište, a pored toga i na tržišta još 7 različitih zemalja širom sveta. Cilj je da se plasman proširi i na teritoriju Balkana.

011 O.M. STONE u svojoj ponudi ima preko 750 vrsta prirodnog kamena: travertin, mermer, granit, oniks - klase „A“, jer ne prave kompromise kada je kvalitet u pitanju. Čitav asortiman proizvoda radi se po međunardno priznatim standardima za kvalitet. Poseduju sve neophodne sertifikate koji to i dokazuju.

Travertin je prirodni kamen, kao što su to granit, mermer, krečnjak, peščar itd. Glavna karakteristika travertina je njegova rupičasta struktura uzrokovana karbon dioksidom. Ključna razlika između travertina i ostalih prirodnih materijala, je u načinu na koji je formirana stena, tvrdoći, kao i u samom izgledu. Travertin se vadi iz kamenoloma, seče se u blokove i transportuje se u farbiku na dalje sečenje i obradu.

Travertin je prirodni kamen, krečnjačkog porekla, rupičaste strukture. Njegova primena u građevinarstvu i arhitekturi gotovo je neograničena. Najčešće se korisiti za oblaganje fasada, međutim široku upotrebu ima i u dekoraciji kako eksterijera tako i enterijera.

Završna obrada travertin ploča vrši se kada blokovi stignu u fabriku. Oni se formatiraju u table, ploče i mozaike, nakon čega sledi finalna obrada. Finalna obrada travertina zavisi od njegove namene, kao i od samog ukusa potrošača i ona može biti:

  • Tumbled - sa zaobljenim ivicama.
  • Polished - poliran do prirodnog sjaja.
  • Honed - glatka završna obrada sa ili bez sjaja.
  • Brushed - četkana završna obrada.
  • Filled - sa ispunom (ispun podrazumeva, ispunjavanje rupica).

Takođe je moguća i kombinacija završne obrade same površine kamena i načina na koji su obrađene ivice.

Glavni kriterijum za ocenjivanje kvaliteta travertina bazira se na samoj kompaktnosti materijala. To podrazumeva količinu otvora (rupa) na samoj ploči. Što je manje otvora, to je travertin kompaktiniji i samim tim kvalitetniji. Veća poroznost materijala utiče na čvrstoću i kvalitet. Travertini sa više otvora svrstavaju se u komercijalnu klasu. Sa obzirom da travertin može biti ispunjen, razlika se pravi u količini upotrebljenog ispuna. Što je više ispuna, to je klasa niža.

Šta je „Cross cut" i “Vein cut" travertin? - Glavna razlika je u načinu sečenja blokova. Najzastupljeniji oblik sečenja travertin blokova je horizontalan i tada se dobija cross cut. Kada se blok okrene i seče po vertikali, dobijaju se ploče na kojima su izražene vene.

Travertin se najčešće upotrebljava:

  1. Za unutrašnju upotrebu: oblaganje i dekoraciju zidnih površina, oblaganje podova i stepeništa, kupatila i tuš kabine, oblaganje kamina, zatim se koristi za pultove, umivaonike i kuhinjske ploče. Mogu se praviti i mozaici od travertina.
  2. Za spoljašnju upotrebu: oblaganje fasada, oblaganje spoljašnjih stepenica, popločavanje staza, popločavanje bazena, popločavanje terasa , popločavanje dvorišta i sl.

Raspon boja kod travertina kreće se od svetlo krem, odnosno bež, preko sive pa do jarkih boja kao što su crvena i žuta.

Mermer je prirodni kamen, nastao prekristalizacijom, odnosno metamorfozom krečnjaka i dolomita. Najčešće se korsiti kao dekorativni materijal. Odlikuje ga kompaktnost, nizak procenat upijanja vode i čvrstoća. Najveću primenu ima u oblaganju podnih površina. Mermer je kamen sa izuzetnim koeficijentom toplotne provodljivosti.

Oniks je prirodan poludragi kamen. Raspon boja ovog kamena ide od bele do gotovo svake boje sa primesama. Zbog svoje specifične teksture vrlo je čest izbor arhitekata u dekoraciji enterijera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;