INFONET-468X60-BANNER

Kuća – vaša oaza mira

20.09.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Dom, po definiciji koja bi većini bila prihvatljiva, predstavlja oazu mira, topline, spokojstva, prostor namenjen negovanju tradicija i porodičnih vrednosti, mesto koje odiše zajedništvom, ali i slobodom i nezavisnošču. Isti termin, dom, uglavnom asocira na kuću, udobnu, svetlu, sa okućnicom, zelenilom. Zvuči blisko? Prepoznajete u opisanom i deo svojih stremljenja?

Nedavno sprovedena istraživanja tržišta, pokazala su da današnja populacija kao idealan dom zamišlja upravo opisanu, mahom prizemnu kuću, sa dosta staklenih površina koje obezbeđuju prirodno osvetljenje, sa tzv. „open space“ konceptom, te klasičnim „hip“ ili ravnim krovom. Realizovati navedena maštanja, odnosno obezbediti za svoju porodicu opisani dom, mnogima sa razlogom deluje nedostižno. Isto zahteva priličan angažman, dugotrajan, mukotrpan rad, borbu sa papirologijom, značajna finansijska sredstva...

Međutim, svaki se problem može rešiti. Kao krucijalne poteškoće sa kojima će se susresti svaki potencijalni graditelj kuće, treba izdvojiti, pre svega obezbeđivanje finansijskih sredstava, dozvole za gradnju, te garancije za sigurnost investicije.

Slika 1. Kuća (izvor: www.lafarge.rs)

Nedostatak finansija

U cilju prevazilaženja prvog od navedenih problema, kreditiranje predstavlja adekvatnu soluciju. Banke danas nude širok spektar različitih kredita pod srazmerno povoljnim uslovima, odnosno, adekvatnim rokovima otplate i prihvatljivim kamatnim stopama; iste pri tom ne opterećuju klijente hipotekom na bilo koju drugu nekretninu osim objekata koji se gradi.

Dozvola za gradnju

Takođe, ni građevinska dozvola ne mora predstavljati problem, ukoliko iza sebe imate agenciju ili firmu kojoj vredi pokloniti poverenje, odnosno poveriti izgradnju vaše kuće, čime se proces dobijanja iste znantno skraćuje, odnosno, potrebna dokumenta obezbeđuju u rekordnom roku.

Sigurnost investicije

Kako obezbediti svoju investiciju? Preporuka je da se bira pravi partner za izgradnju sopstvenog doma, odaberu renomirani, provereni saradnici, koji mogu svojim kredibilitetom stati iza vaše investicije i za svega nekoliko meseci kuća o kojoj se mašta može postati stvarnost.

Mada preprekama na putu ka željenom domu ovde, sigurno, nije kraj, ipak, nijedna od njih nije nepremostiva.

Slika 2. Kuća (izvor: www.homedesignlover.com)

Sa druge strane, obezbeđujući kuću za članove svoje porodice, rešava se značajan broj problema sa kojima se mnogi svakodnevno suočavaju. Takvi su, između ostalih, manjak prostora, naročito u slučaju porodica sa većim brojem ukućana, koji se može uspešno rešiti izgradnjom spratne kuće, ili, pak, prizemne, funkcionalno opredeljene  na više manjih prostorija; zatim, nedostatak intimnosti i slobode, sa kojim se susreće svaki stanar višespratnih stambenih zgrada.

Opredeljujući se za kuću, dobijate sopstveni prostor i priliku da ga koristite na način koji vam odgovara, mogućnost izgradnje garaže za automobil i pomoćnih objekata; često se raspolaže i sopstvenim dvorištem; stičete i garanciju za materijale koji su pri gradnji korišćeni. Ravni krovovi, oplemenjeni zelenilom, kao svojevrsna oaza u gradskoj vrevi, takođe spadaju u potencijalni benefit vlasnika kuća; isti već duže vreme slove za funkcionalno i energetski superiornije u odnosu na tradicionalne krovove; njihova izolacija oslanja se na sistemska rešenja, čime se uspešno vrši prevencija prodiranja vlage, prokišnjavanje, te formiranje buđi. Generalno, ukoliko je pri zidanju kuće korišćen adekvatan sistem gradnje, ista može energetski parirati svakoj zgradi.

Iz svega navedenog sledi zaključak da idilična slika doma sa početka teksta ne mora nužno ostati u domenu mašte. Nijedan problem sa kojim se susreću budući vlasnici kuća nije bez rešenja. Zato, sledite svoje snove i izgradite sebi kuću kakvu zaslužujete.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;