INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Glamurozni neboder na Menhetnu

13.09.2016. | Adam Williams | New Atlas

Kada se posmatra iz jednog ugla liči na piramidu a iz drugog na jedra masivnog broda koji plovi niz reku Hadson. Nepotrebno je reći, projekat firme BIG, 137 metara visok „Via 57 West“ izdvaja se čak i u gradu u kome se nalaze impresivni neboderi.

Zgradu tetraedarnog oblika od 32 sprata je izgradila firma Durst Organization i ona zauzima skoro ceo gradski blok na Menhetnu. Prvenstveno za stanovanje, njen dizajn se može posmatrati kao spoj nebodera i evropskog stambenog bloka sa dvorištem u centru, pa otuda i otkačeni naziv „courtscraper".

Dvorište su uradili iz Starr Whitehouse i ono ima potpuno iste proporcije kao „Central Park“, osim što je u manjoj razmeri, tj. 13,000 puta manje. Zahvaljujući neobičnom obliku zgrade „Via 57 West“ do ovog zelenog prostora će dopirati sunčeva svetlost i biće dostupan zavidan pogled na Hadson.

„Tri ugla zgrade su nisko postavljena dok severoistočni ugao dostiže visinu od 137 metara i čini da dvorište bude otvoreno i sa pogledom na reku Hadson, donoseći sunce sa zapadne strane duboko u blok i nesmetajući pogledu koji susedna Helena kula ima na reku ", objašnjavaju iz firme BIG.

Iako tek zvanično završena, od maja meseca se stanovnici uveliko kreću i uživaju u sadržajima koji uključuju područja za aktivnosti na otvorenom, bazen, teretanu, spa, golf simulator i slično.

Unutrašnji dekor je opisan kao „Scandimerican" („skandi-šik“ sa lokalnim materijalima), a uključuje i podove od hrastovog drveta i ormane, bele porcelanske pločice u kupatilima i veliki prozor sa pogledom na reku.

„Via 57 West“ je tek poslednji u nizu projekata u SAD-u od strane Bjarke Ingels firme, uključujući policijsku stanicu, uvijeni neboder i dva svetska trgovinska centra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;