INFONET-468X60-BANNER

Uskoro završetak najvećeg drvenog nebodera na svetu

31.08.2016. | Adam Williams | New Atlas

„Brock Commons“ nije prosečni studentski dom. Visoka 53 m ova zgrada iznad kampusa Univerziteta British Columbia u Kanadi, predstavlja najvišu drvenu stambenu kulu na svetu – čiji se završetak očekuje nekoliko meseci pre definisanog roka.

Najmodernija studentska zgrada će sadržati 33 četverokrevetne jedinice i 272 studija raspoređenih na 18 spratova za smeštaj 404 studenta. Strukturalno, sastoji se od 16 spratova od petoslojnih lameliranih drvenih ploča (CLT) podnih ploča, krov uokviren čelikom, i betonskih delova, uključujući bazu i stepeništa.

Atraktivna fasada zgrade se sastoji od montažnih panela koji imaju unapred ugrađene prozore. Paneli su od laminatnih obloga visokog pritiska koje sadrže 70 odsto vlakana na bazi drveta, sa čeličnim navojnim uokvirenim sekcijama.

Kula se veoma brzo uzdigla. Nakon gradnje jednog sprata u prvoj nedelji, sa projektom se zatim požurilo i krenulo takvim tempom da su se nedeljno gradila dva ili više sprata, sa celokupnom drvenom konstrukcijom (ne uključujući betonske delovei i čelični krov) što je rezultiralo završetkom za 66 dana.

„Brock Commons“ je projektovan za postizanje LEED Gold standarda zelene gradnje nakon što bude završen. To će se dogoditi pre nego što se očekivalo – rekao je Russell Acton iz firme Acton Ostry Architects, kao i ti da je sada predviđen rok za završetak maj 2017. godine, odnosno četiri meseca pre predviđenog roka.

Trenutno se radi na postavljanju čelične krovne konstrukcije i to bi trebalo da bude završeno za nekoliko nedelja.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;