INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrade za konstrukcije – od muzeja dinosaurusa do staze kroz krošnje drveća

02.08.2016. | Nick Lavars | New Atlas

Koliko je stabilna konstrukcija? Koliko dugo će trajati? To su pitanja koja građevinski inženjeri postavljaju sami sebi tokom tipičnog radnog dana, ali njihov posao je više od obezbeđivanja nosećih zidova i čvrstog temelja. Svake godine od 1968., „Structural Awards“ slave radove koji ne samo što su zvučni i infrastrukturno globalno značajni, već upečatljivi i kreativni. Najduža staza kroz krošnje drveća u Velikoj Britaniji, dinosaurusima inspirisan muzej dinosaurusa i uzdignuti avanturistički park su među projektima koji su ušli u uži izbor ove godine. Događaj u 2016. je spreman da istakne raznoliku i inovativnu mešavinu zapanjujućih konstrukcija iz celog sveta.

„Structural Awards“ organizuje i vodi Udruženje građevinskih inženjera (Institution of Structural Engineers)iz Londona svake godine, gde se prikazuju najsjajniji talenti u industriji u okviru brojnih kategorija. Održiva gradnja, mostovi, obrazovne ustanove i zabavne konstrukcije su neke od kategorija u kojima se dodeljuju nagrade, sa najvišim  na svetu točkom za posmatranje, obnovljenim koncertnim dvoranama i kineskim mostom „Taižou“ koji su uzeli  počasti prošle godine. Iz Udruženja su sada najavili da je u uži izbor za 2016. ušlo 47 učesnika iz 14 različitih zemalja.

„Ovogodišnji uži izbor dobro ilustruje ključnu ulogu inženjera, sa svim predstavljenim vrstama konstrukcija – od  šetališta u krošnjama drveća i mega-visokih nebodera do plutajućih stepeništa i fudbalskih stadiona“, kaže izvršni direktor Udruženja, Martin Powell. „Čestitamo svima koji su ušli, omogućavajući nam još jedan divan izbor za „Structural Awards“ “.

U sledećem tekstu biće prikazani neki od projekata koji su privukli pažnju:

EXPO2015 Hive (Nagrada za konstrukcije umetničkog ili zabavng karaktera)

Sastoji se od 60.000 jedinstvenih aluminijskih delova složenih u 31 sloj, ova neverovatno komplikovana konstrukcija je inspirisana naučnim istraživanjima vezanim za zdravlje pčela i uloga koju igraju kao oprašivači. Stvoren da služi kao centralni paviljon Velike Britanije paviljon na „Milan Expo 2015“, „The Hive“ sada leži u londonskom „Kew Gardensu“. LED svetla su postavljena na aluminijumske delove i sijaju i uklapaju se u harmoniju sa zvukom zujanja, a oba su odgovor na realne aktivnosti pčela, koje zuje oko prave košnice.

 

5 Martin Place (Nagrada za konstrukciju komercijalnog karaktera)

Obnavljanje zgrada i njihovo vraćanje nasleđu je sam po sebi komplikovan posao, ali oslanjajući se na originalnu strukturu za podršku, iz firme Aurecon su dali mestu  gde se nalazi banka iz 1916. sasvim novo lice. Poznata kao „Kasica“ ili „Money box“, lokacija sada ima 10-spratnu poslovnu zgradu sa kancelarijama, visoku 22 metara u odnosu na originalnu zgradu, zahvaljujući njenom čvrstom obliku koji je naliku slova V i efikasnim okvirom od čelične konstrukcije. Sistem za sakupljanje kišnice i zastakljenje visokih performansi na novoj zgradi nisu bitno uticali na sudije.

 

The Serpentine Gallery Summer Pavillion 2015 (Nagrada za konstrukcije umetničkog ili zabavng karaktera)

U istoj kategoriji kao „The Hive“,  projekat „Serpentine Gallery“ španskih arhitekti iz firme SelgasCano je umetničko mesto u Londonu smešteno unutar izolovane poligonalne strukture izrađene od providne tkanine. Nalazi se preko čeličnog okvira da bi se stvorilo dobro-osvetljeno i šareno okruženje za umetnike entuzijaste kako bi uživali u savremenim i modernim radovima na ekranu.

 

Torre BBVA Bancomer (Nagrada za konstrukciju komercijalnog karaktera)

Zemljotresi sporog intenziteta, poznati kao potresi niskih frekvencija, nemaju obzira kada je u pitanju izgradnja u Meksiku. Da bi se ovakvi  događaji uzeli u obzir, koji mogu trajati mesecima, „Torre BBVA Bancomer“, jedan od najviših nebodera u Meksiku, je obavijen zaštitnim „kosturom“. Nazvan ekscentrično „Braced Megaframe“, ovaj okvir snosi teret bočnog vetra zgrade i seizmička opterećenja preko specijalizovanih rastegljivih veza.

 

STIHL Treetop Walkway (Nagrada za pešački most)

Dugačka 280 m „STIHL Treetop Walkway“  je najduža takva staza u Velikoj Britaniji. Osmišljena kako bi pomogla posetiocima u „Westonbirt Arboretum“ da saznaju više o okolnom drveću, drveno-čelični most nalazi se na vrhu 57 prelaznih, suženih nogica izrađenih od čvrstih drvenih greda od ariša i Douglas jele.

 

Skymate (Nagrada za male projekte)

Postoji više od stotinu različitih vazdušnih aktivnosti koje mogu učestvovati na „Skymate“ u Adelaidi, u Australiji, ali podizanje ovog avanturističkog parka je možda najodvažniji od svih. Sudije opisuju proces izgradnje kao doslovno „čin na visokoj žici", gde samo šest potpornih stubova od 16 zapravo dodiruje tlo. Park se sastoji od 54 „sky-pod" aktivnih stanica na preko četiri nivoa, na 26 metara visine.

 

Philip J. Currie Dinosaur Museum (Nagrada za održivu gradnju)

Krevet od kostiju dinosaurusa ispod ovog muzeja u Severnoj Alberti u  Kanadi nije samo omaž praistorijskim lutalicama na Zemlji. Eksponati u Muzeju su zaklonjeni geometrijski složenim krovom, postavljenim na drvene grede specifično poređane kao vrh šešira od kostiju dinosaurusa.

 

Ceremonija dodele „Structural Awards“ će se održati 11. novenbra 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;