INFONET-468X60-BANNER

Neboder sa prašumom i sopstvenom klimom

02.08.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Ideja za neboder koji sadrži prašumu zvuči gotovo previše apsurdno čak i za Dubai. Međutim to više nije ideja, jer su radovi na projektu „Rosemont Hotel and Residences“ otpočeli. Međutim i razvoj ide još više u pravcu blistavosti u odnosu na prvu postavku od prošle godine.

Projekat firme ZAS Architects Dubai, vredan 550 miliona USD (viši  troškovi od početno procenjenih koji su iznosili 300 miliona USD) je opisan kao „prvi takve vrste - ultra luksuzno urbano odmaralište“. Pokrivaće površinu od 186.000 kvadratnih metara i sastojaće se od dve arhitektonski „dramatične“ kule postavljene na modernom „podijumu“. Oba kule će imati 53 sprata, gde će se u jednoj nalaziti 448 hotelskih soba, a u drugoj 280 apartmana.

Smeštene na Sheikh Zayed Roadu u okviru okruga Al Thanyah, zgrade će imati povezan stil dizajna, ali svaka sa svojom „primenom“ tog stila. Za hotel kažu da je koncipiran kao reka koja teče, inspirisan refleksijom, svetlošću i teksturom sa rasvetom u obliku spirale koja se nalazi oko njega. Dizajn zgrada, u međuvremenu, upućuje na školjku koja sadrži biser, sa orbitalnim prstenovima i divergentnim linijama svetlosti koje se dižu do vrha.

Zgrada će biti upečatljiva kao i što izgleda, jer je spoljna estetika samo mali deo celokupne „priče“.

Posetioci će biti oduševljeni i pre nego što uđu u jednu od zgrada. U silaznom i ulaznom području koja su smeštena na podijumu, nalaziće se i „razvijati“ 3D projekcije koja će uključivati vizije bujne prašume i podvodnog raja stvorene pomoću raznih audiovizuelnih efekata, robotike i 3D video tehnologije mapiranja.

Unutar podijuma, nalaziće se zatvoreni/otvoreni zabavni centar, sa kuglanom, trampolina parkom i „laser tagom“ (mesto za igranje igara koje uključuju lasere), između ostalog. Međutim, finalni detalj će se nalaziti se na vrhu podijuma.

Ovo je mesto gde će posetioci naći 7.000 m² otvorenu prašumu, javnu atrakciju prepunu bujne vegetacije i sopstvenih senzornih sistema za kišu radi simulacije vlažnog tropskog okruženja. Prema firmi ZAS, ovo će stvoriti maglu među drvećem i dati utisak da ste okruženi kišom.

Voda koju će koristi sistem za kišu će se reciklirati, nakon što se prikupi od kondenzacije i sačuva. Kako bi se osigurala efikasna upotreba, senzori će otkrivati gde su ljudi i prskanje će se aktivirati samo u tim područjima.

Takođe, u okviru područja prašume, posetioci će moći da pronađu potok gde se mogu opustiti i peščanu plažu sa bazenom gde se mogu zabaviti. Takođe će biti i staze za različite avanture, zona za igranje, vodopadi i močvara inspirisana Parkom iz doba Jure, kao i kafe-bar za osveženje.

Prašuma će biti dostupna u samom predvorju, ali će hotel i apartmani svaki imati svoje „raskošno" predvorje. U hotelskiom lobiju će postojati robotsko rukovanje prtljagom, digitalni vodopadi i mnoge druge projekcije, sa pristupom liftovima velike brzine za transport posetilaca do „Skylobby“ područja za čekiranje na 26. spratu. Planirana je i kinetička LED skulptura i gostima bi tada bio omogućen pogled na okolna područja.

Predvorje hotela se takođe može pohvaliti sa 9 m, bez ivica, „Skypoolom“ sa staklenim dnom, sa područjem nalik palubi i barom na samom bazenu. Restorani će imati pogled na predvorje i bazen, a tu će biti i „ultra-luksuzni" spa klub.

Biće ekskluzivni VIP sprat sa luksuznim salonima za zabavu i foajeom na korvu i barom na 46. spratu. Gosti koji žele da ostanu u raskošnom luksuzu mogu da rezervišu predsednički apartman od 585 m² , koji ima luksuzni dnevni boravak, akvarijum u ulaznom foajeu, privatni bazen i đakuzi, spa, privatne sobe za tretmane i ledenu sobu pored ostalih njegovih karakteristika.

Apartmana kojih je 280, u međuvremenu, će ponuditi luksuzno opremljene i dizajnirane apartmane sa ciljem pružanja osećaja kao kod kuće. Namenski  liftovi će prevoziti goste do 25. sprata do „Skylobby“, koji je okružen bazenom i barom. Tamo će biti 9 m poduprti bazen bez ivica, takođe, isključivo za goste, kao i kafe bar i restoran.

„Rosemont Hotel and Residences“ se očekuje da će biti završen u 2018. godini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;