INFONET-468X60-BANNER

Olimpijski most sastavljen od ukrštenih prstenova

22.07.2016. | Dezeen

Arhitektonska firma Penda udružila se sa građevinskom kompanijom Arup da bi zajedno projektovale most sastavljen od ukrštenih prstenova za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Projektovan da premosti reku Gui, most će stvoriti novu direktnu liniju između centralnog Pekinga i Džangđakoua, četvrti na severozapadu grada, gde će se odvijati mnoga takmičenja na otvorenom tokom trajanja Igara.

Njegova neobična struktura, sastavljena od šest prstenova koji se ukrštaju, ima za cilj da uputi na pet prstenova koji čine olimpijski logo.

Međutim posmatran sa strane liči na tri planine. To je dovelo do imena „San Shan Bridge“, što u prevodi znači most tri planine.

„Formalna inspiracija za „San Shan Bridge“ je povezivanje njegovog valovitog okruženja i značenja olimpijskog simbola“, objasnili su u firmi Penda, na čijem čelu su arhitekte Chris Precht i Dayong Sun.

„Most formira primamljivu skulpturu ka više planinskom pejzažu na putu ka Džangđakou “, dodali su iz ove firme.

„Ulazak u prstenove, koji su na putu do takmičenja, treba posmatrati kao simboličan ulazak u same Igre.“

Iz firmi Penda i Arup radili su zajedno na projektovanju i dizajniranju dvostruko-spiralne konstrukcije koja će da podrži 452 metara dugi most.

Tri dvostruke-lučne čelične konstrukcije će biti napravljene od cevastih stubova od nerđajućeg čelika, dok će sa strane biti obešenie čelične sajle. Prema timu, most će koristiti pet puta manje čelika od konvencionalnog nosača okvira.

„Spirale su dizajnirane i napravljene da budu što je moguće vitkije, i pozicionirane da daju najbolje strukturne performance“, rekli su iz firme Penda, dodajući da je struktura slična rolerkosterovoj.

Ograde i drvored će podeliti dek na različite sekcije, pešaci i biciklisti će biti odvojeni od automobila i većih vozila.

Ako bude odobren, projekat će biti deo šire infrastrukture uoči Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, koje se održavaju samo 14 godina nakon što je glavni grad Kine bio domaćin Letnjih olimpijskih igara.

Takođe će poslužiti i onima koji budu došli na „Beijing Horticultural Expo 2019“, koji se održava u blizini predložene lokacije za most.

Penda ima kancelarije u Pekingu i Beču, a poznati su po svojim pionirskim projektima u kojima su koristili bambus. Protekli radovi uključuju prototip za modularni stambeni sistem i bakarnu kutiju za čuvanje, izlaganje i prodaju slika.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;