INFONET-468X60-BANNER

Brick House opeke i klinker cigle

28.07.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Fasada je istinski važan aspekt svakog objekta, umešnost i privlačnost njenog oblikovanja su ideje koje zaokupljaju arhitekte širom planete. Uspešno obavljen zadatak sugeriše na opšti kvalitet objekta, ali i interesantnu i dobro osmišljenu unutrašnjost.

Brick House koji posluje u okviru preduzeća Smart International je zvanični distributer Feldhaus Klinker – Nemačka i Vandersanden – Belgija, vodećih svetskih proizvođača fasadnih cigli (u punom formatu i brick slip formatu) i fasadnih sistema. Brick House u svojoj ponudi ima preko 200 različitih tekstura i boja opeke i klinker cigli, kao i adekvatnih brick-slip pločica dostupnih po porudžbini, dok u svakom trenutku ima na raspolaganju oko 50-tak.

Slika 1. Stan u Beogradu

Napraviti estetski prihvatljiv objekat, obložiti ga adekvatnim materijalima, približiti ga zainteresovanim klijentima i pružiti satisfakciju vlasnicima, proceniti koliko uložiti u eksterijer objekta a da bude ekonomski prihvatljiv jeste dilema koja graditelje i investitore zaokuplja već godinama.

Takođe, u porastu je i svest o globalnom zagrevanju, uštedi energije, redukciji CO2, sprečavanju klimatskih promena, što produbljuje priču da fasade pored estetskih vrednosti moraju ujedno biti i energetski efikasne.

Slika 2. Blok A - Beograd

Sem estetskih kriterijuma, od 2011. godine se uvodi Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada, dok će u budućnosti zakonska regulativa i legislativa biti striktna u pogledu termičkih performansi objekata. To znači da će sastavni deo tehničke dokumentacije biti elaborat o energetskoj efikasnosti. Ali, energetski pasoš će morati da poseduje i svaka zgrada prilikom prodaje nepokretnosti, iznajmljivanja itd.

Spoljna izolacija zidova sa estetski prihvatljivom oblogom, ekonomski opravdana, laka za montažu, bez dopunskih troškova održavanja jeste perfektno rešenje ovog problema.

Slika 3. Feldhaus klinker dekorativna cigla R697NF - Objekat u Novom Sadu

Brick House je usresredila poslovanje na ponudu sistema fasada isključivo izrađenih od opeke i klinker cigle za oblaganje novih, ali i za rekonstrukciju ili nadogradnju starih objekata, kao i za široku upotrebu u enterijerima jer daje topao i relaksirajući efekat za korisnike, sa ekološkim prirodnim materijalom, estetski prihvatljvim, koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Slika 4 - Objekat u Puškinovoj - Beograd

Ovaj koncept uključuje mehaničke i athezivne fiksatore izolacije i izolacionih ploča sa spoljne strane zgrade, koje se nakon toga pokrivaju profilisanom rabic mrežom ili se direktno lepe preko termoizolacije, dok za finalni izgled fasade možete postaviti brick slip opeku, malterisati ili raditi nešto potpuno treće. Ovaj sistem dugoročno štiti vašu imovinu i pomaže u sprečavanju nepotrebnog gubljenja energije kako za grejanje tako i hlađenje objekta. Često se ovaj sistem upotrebljava za rekonstrukciju i restauraciju starih i dotrajalih objekata bez izolacije.

Slika 5. Restoran Grafičar - Beograd

Složeniji i kvalitetniji radovi, kraći rokovi i niže cene sa nabavkom materijala i ugradnje su cilj savremene gradnje. Brza i efikasna izgradnja čak i 3 puta brže od klasičnog zidanja, sa vođicama u specijalno profilisanim izolacionim pločama (stiropor, stirodur ili kamena vuna) ili pak profilisana rabic mreža su prednosti brick slip sistema. Sistem je otporan na ciklično smrzavanje i topljenje i nakon dužeg izlaganja takvim uslovima ne pokazuje znake potencijalnog odvajanja i odlepljivanja.

Slika 6. Objekat u Stojana Protića - Beograd

Prednosti brick slip sistema:

  • smanjenje efektivnih troškova za rušenje (kod objekata kod kojih se radi rekonstrukcija),
  • redukcija nepotrebne energije i emisije CO2,
  • smanjenje kondenzacije i uništavanja imovine,
  • zaštita konstrukcije i poboljšanje izgleda objekta,
  • visoka zaštita od udara,
  • superiorna zaštita od atmosferskih uticaja,
  • vrlo niski troškovi održavanja,
  • očekivani životni vek minimum 30 godina,
  • izuzetno pozitivni efekti na životnu sredinu,
  • težina kompletne fasade (bez nosećeg dela konstrukcije) iznosi oko 30-35 kg/m²,
  • tanke ploče od klinkera ili ručno formirane cigle debljine od 9-20 mm,
  • debljina izolacije na zidu može varirati od 60-160 mm,
  • neograničeni izbor boja, tekstura, dimenzija,
  • može se kombinovati sa drvetom, kompaktima /Fundermax, Trespa/ malterom, kamenom, veštačkim kamenom i natur betonom,
  • optimalna termoizolacija može smanjiti troškove grejanja za 60%,
  • laki fasadni sistem koji ne zahteva temeljenje,
  • pločice od cigle imaju potpuno iste karakteristike kao i cela klinker cigla tj. ručno formirana cigla.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;