INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inveco IBC: Investicije u Srbiji će i dalje rasti

06.07.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Srbija se mnogim investitorima i italijanskim kompanijama i dalje čini kao nepoznata i nesigurna teritorija. Međutim, danas je najbolja promocija poslovni potencijal i kvalitet života koju nudi Srbija i o tome se priča među privrednicima i strancima koji uspešno rade. Shodno tome, Filippom Barbetti, generalni direktor kompanije Inveco I.B.C., koja posluje kao glavni izvođač radova na izgradnji proizvodnih objekata je u direktnom kontaktu sa investitorima s jedne strane i lokalnim samoupravama s druge strane i nešto više je rekao o pitanju investiranja u Srbiji za Serbian Monitor.

- Inveco I.B.C. nudi podršku kompanijama iz sektora proizvodnje. Usluge glavnog izvođača mogu biti razne, na primer, radimo zajedno sa našim klijentima od rane faze, razvijamo za njih preliminarne studije izvodljivosti, idejni i izvođački projekat i pripremu. Na kraju je izgradnja cele fabrike po sistemu „ključ u ruke“. Ove aktivnosti se sprovode i za greenfield i za brownfield projekte – rekao je Barbetti.

Kojim rezultatima se Inveco I.B.C. može pohvaliti u Srbiji?

- Inveco je od 2010. godine do danas završio sedam velikih projekata, četiri nova greenfield i tri brownfield objekta, uz promet od preko 35 miliona eura. Najbolje rezultate smo postigli, kako u pogledu kvaliteta poslovanja tako i u pogledu vremena završetka, od trenutka kada nam klijent poveri posao, od 100% procesa i dizajna, preko izvođenja I finalnog testiranja. Sve vreme smo sarađivati sa mnogim lokalnim podizvođačima i mnogi od njih su ponovo izabrani tokom godina jer su bili u mogućnosti da posvete svoje resurse i vreme radeći sa nama.

Kompanija Inveco I.B.C. je za manje od dvanaest meseci dobila dozvole i izgradila postrojenje od 20.000 kvadratnih metara za američku kompaniju Cooper Standard u Sremskoj Mitrovici (Slika 1. i Slika 2.)

Slika 1. Fabrika Cooper Standard u Sremskoj Mitrovici

Slika 2. Fabrika Cooper Standard u Sremskoj Mitrovici

Među najrasprostranjenijim predrasudama o Srbiji ima i onih koje se odnose na regulatorne neizvesnosti zakona i procedura i na visoku stopu korupcije. Kakvo je vaše iskustvo sa tim?

- Sprovođenje zakona je teško komentarisati, mogu samo reći da Inveco nikada nije imao problema s tim od 2010. do danas, naravno, uvek postoje sitni sporovi sa našim klijentima koje mi uz pomoć naših pravnika rešavamo. Što se tiče visoke stope korupcije, teško je reći bilo šta o tome, jer od 2010. do sada, niko nije imao posebne zahteve tog tipa prema nama. Mnogi potencijalni investitori su obeshrabreni teškoćama obavljanja određenih administrativnih praksi i prilaganja dokumentacije, kao i odnosima sa srpskim opštinama I nadležnim organima. Inveco I.B.C. može olakšati taj deo posla potencijalnim investitorima, jer pruža vlastito iskustvo, svoje znanje o propisima i sposobnost za rukovanje svakim nepredviđenim slučajem sa administrativne tačke gledišta i sa tehničkog aspekta.

Koje su razlike između izgradnje nove fabrike (greenfield) i rekonstrukcije (brownfield)?

- Izgradnja industrijskih objekata po sistemu ključ u ruke je prilično komplikovan organizacioni proces koji zahteva mnogo iskustva na terenu i tehnička znanja. Organizacija je definitivno adut. Industrijska rekonstrukcija znači imati više nivoa stručnosti, iskustva i znanja o industriji su možda ključni elementi. Kako za 360 stepeni preokrenuti stari objekat u nešto potpuno novo, je potpuno drugi posao, postaje sve teže, nadležnosti se moraju objediniti i istinski integrisati sva tehnička znanja. Danas najam industrijskih pogona postaje prava prilika koja omogućava investitoru da počne poslovanje i start-up po niskoj ceni.

Koje iskustvo ima Inveco u ovoj oblasti?

- Inveco je izveo važne radove na srpskom tržištu za dva italijanska klijenta. Za CLN Grupu smo instalirali nove linije i u suštini odradili sve značajne građevinske radove na iskopavanju i izradi posebnih temelja unutar postojećeg objekta, to se dogodilo 2012. godine u opštini Kostolac. Za kompaniju Plados Telma završavamo u posljednjih nekoliko meseci važan posao, sve za postrojenja i specifikacije za proizvodnju, neke interne podele, renoviranje kancelarija i objekata, spoljne tehničke prostorije na postojećem objektu. Mi smo takođe upravljali procesom adaptacije u sferi dobavljanja dozvola i bilo koje druge dokumentacije na zahtev Opstine Nova Pazova.

Slika 3. Brownfield projekat „P&T Design“ Nova Pazova

U kojim delovima zemlje ćete predlagati potencijalnim investitorima da traže objekte za renoviranje?

- Sigurno u regiji Voivodjne jer je najrazvijenija regija u zemlji, ali dobre ponude se mogu takođe naći i na jugu. Važno je pronaći browfield koji ima kredibilitet, u pravnom smislu, da li je u javnom ili privatnom vlasništvu, ali iznad svega da je upisan u zemljišne knjige.

U principu, ugovor se potpisuje za isporuku fabrike po sistemu „ključ u ruke“, a ugovor je taj za koji garantuje Inveco?

- Inveco investitoru može osigurati vrlo brzu realizaciju u odnosu na konkurenciju, jer znamo svoj posao dobro i poštujemo ugovorene rokove. U principu, dizajn ima standardni period od dva meseca, mesec dana za pripremu projekta i jedan mesec za dobijanje građevinske dozvole; dok se fabrika prosečne veličine od oko 10.000 m² može realizovati za šest meseci.

Slika 4. Fabrika PMC Automotive u Kragujevcu

Vaša kompanija posluje sa mnogim proizvodnim kompanijama, a ne samo italijanskim. Imate li predstavu o potencijalu i rastu koji će proizvodnja imati u Srbiji u narednih nekoliko godina?

- Razvoj proizvodnog sektora u proteklih nekoliko godina imaju značajan rast, zahvaljujući novim industrijskim pogonima stranih investitora. Ja lično verujem da sve dok je zemlja u tom trendu da nudi razvoj podsticaja da će samo rasti.

Vaše poslovanje navodi vas na saradnju sa mnogim srpskim kompanijama I ustanovama, od javne uprave do malih kompanija podizvođača. Kakvo je vaše iskustvo sa radnicima i kakvi su profesionalci Srbi?

- Za sve sa kojima poslujemo u Srbiji verujemo da su najzanimljivija iznenađenja ovog našeg  iskustva van centrale. Suprotno onome što se pričalo i još uvek se priča, Inveco je radio dobro u poslednjih nekoliko godina, kako sa javnim upravama tako I sa podizvođačima, pronalazio stručnost i iskustvo.

Slika 5. Filippo Barbetti

Filippo Barbetti je rođen u  mestu Gubbio 17. maja 1977. Diplomirao je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu u Riminiju. Prve korake je načinio u Inveco Costruzioni Srl. Od 2011. godine je partner i generalni direktor multinacionalne holding kompanije Inveco Grupe koja posluje u oblasti izgradnje industrijskih objekata po sistemu „ključ u ruke“ u Italiji, Srbiji, Turskoj, Portugalu i Brazilu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;