INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drveni grad u javnom parku za povezivanje stanovnika i prirode

03.06.2016. | Stu Robarts

Pravac u kojem idu gradska naselja kao što je Örnsro „Trästad“ ili Örnsro „Drveni grad“  je da ona postaju sve zelenija i spokojnija. Plan razvoja je da se gradi iz temelja, istovremeno kao četvrt i javni park sa zgradama od drvene konstrukcije.

Nacrt za Örnsro Trästad, koji će se prostirati na površini od oko 18.000 kvadratnih metara u centru švedskog grada Örnsro, projektovale su firme C.F. Møller Architects i C.F. Møller Landscape, u partnerstvu sa izvođačkom firmom Slättö Förvaltning. To je bio pobednički ulazak u konkurenciju koje vode Örebro Municipality i Švedska asocijacija arhitekata (Swedish Association of Architects) koje su imale pravo gradnje na tom mestu.

C.F. Møller Architects opisuje planiran Örnsro „Trästad“, ne nerazumno, kao „vizionarsku stambenu četvrt“. Cilj je, kaže, da se stvori „izuzetno“ i „živo“ područje koje će delovati kao „novi impuls u gradu“.

„Želimo da stvorimo urbanu četvrt gde će gradski urbani i društveni kvaliteti biti u interakciji sa organskim strukturama parka", rekla je Ola Jonsson, projektni arhitekta iz C.F. Møller. „Predlog ilustruje viziju sa ciljem da se stvori uzbudljivo mesto u Örebro, jedinstvene vrednosti, sa inovativnom arhitekturom.“

Arhitekturu će činiti nekoliko stambenih zgrada različitih visina sa oko ukupno 250 stanova. Sve zgrade će svi imati drvene konstrukcije, s ciljem da se doprinese životnoj sredini i ekološkim aspektima. Kako u C.F. Møller Architects ističu, pored toga što je obnovljiva, drvena konstrukcija je materijal sa niskom potrošnjom energije i ograničenom emisijom ugljen-dioksida, ali se nudi i u arhitektonskim formama u kojima drugih materijala nema.

„Za nas je očigledan izbor struktura od punog drveta kao i fasada od drveta“, objašnjava Jonsson. „Osim pozitivnog doprinosa životnoj sredini, drvo nam daje nove mogućnosti za stvaranje inovativne i vrednosno-kreativne arhitekture.“

Iza drvene zgrade, samo područje će biti zelene boje, s urbanim predelom integrisanim u ono što će u suštini biti park. Travom pokriveno područje će biti ispresecano stazama koje povezuju zajednicu sa okolnim područjima, a tu će takođe biti i trgova za društvena dešavanja i rekreaciju. Vizualizovanim planom projekta su prikazani i drveće, jezero i aktivnosti na samoj obali.

Izgradnja Örnsro „Trästad“ treba da počne 2017. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;