INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi svetski rekord u pretvaranju sunčeve svetlosti u električnu energiju

18.05.2016. | Eric Mack | Gizmag

Australijski tim je postavio novi rekord „izvlačenja“ onoliko električne energije koliko je moguće od direktne, neusmerene sunčeve svetlosti preko novih solarnih ćelija. Inženjeri sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu (University of New South Wales - UNSW) ostvarili su efikasnost pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju od 34,5 odsto, što je bliže nego ikada teoretskoj granici takvog sistema.

Doktor Mark Keevers i profesor Martin Green sa UNSW postavili su rekord sa 28 cm² četvoročvornim mini-modulom ugrađenim u prizmu. Ova nova konfiguracija dozvoljava sunčevim zracima da se podele u četiri grupe, tako da veća količina energije može da se izdvoji iz svakog snopa.

Isti tim postigao je još veći nivo efikasnosti pre nekoliko godina korišćenjem ogledalnih koncentratora koji su bili u stanju da pretvore 40 odsto dolazne sunčeve svetlosti u električnu energiju. Međutim, ovaj novi rekord je postignut bez upotrebe koncentratora.

„Ono što je zapanjujuće je što se ovaj nivo efikasnosti nije očekivao još dugi niz godina“, rekao je Green, pozivajući se na nemačku studiju u kojoj je postavljen cilj postizanja efikasnosti od 35 odsto do 2050. godine.

Tim ne očekuje da će njegova konfiguracija ćelija pronaći svoj put ka upotrebi na krovovima kuća ili preduzeća, makar ne u skorije vreme, jer su skuplje za proizvodnju. Grupa radi na tome da smanji njihovu kompleksnost i da ih načini jeftinijim za proizvodnju i vidi im svetlu budućnost na solarnim tornjevima koji koriste koncentrisana ogledala.

U međuvremenu, povećanje efikasnosti se takođe ogleda i u razvoju organskih solarnih ćelija koje su jeftinije i fleksibilnije. Dug je put, iako je kao najnoviji rekord, postavljen u februaru, za organske fotonaponske module bio 13,2 odsto efikasnosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;