INFONET-468X60-BANNER

Staklena cigla koja je jača od betona

21.04.2016. | Dezeen

MVRDV je upotrebio novu tehnologiju korišćenja stakla da zameni fasadu od cigle na bivšoj gradskoj kući u Amsterdamu sa transparentnom replikom, koja je više pogodna za zgrade novije upotrebe kao što je Chanel butik.

Opisana od strane firme Rotterdam studio kao prva takve vrste, inovativna fasada „Crystal Houses“ u Amsterdamu koristi staklene cigle, prozorske okvire i arhitrav da ponovo stvori tradicionalan gradski stil.

Staklene cigle su pričvršćene pomoću transparentnog lepka visoke čvrstoće. Prema MVRDV konstrukcija je „na mnogo načina jača u odnosu na beton“, što je dokazano tokom procesa testiranja.

Prema gornjim spratovima, elementi stakla spojeni sa originalnom ciglom od terakote stvaraju iluziju da se zid rastapa.

Arhitekte smatraju da tehnologija nudi rešenje za gubitak lokalnog karaktera u gradskim centrima širom sveta, gde u mnogima i danas dominiraju obični stakleni izlozi.

„Rekli smo klijentu, „Hajde da se vrati ono što će biti srušeno ali da ga dalje razvijemo““, rekao je Winy Maas, jedan od tri osnivača MVRDV.

„„Crystal Houses“ daje prostor prodavnici vodećeg brenda, poštujući strukturu okoline i dajući poetsku inovaciju staklenim konstrukcijama“, nastavio je on.

„To omogućava globalnim brendovima da kombinuju želju za transparentnošću sa bojama mesta kao i modernost sa nasleđem. Stoga se može primeniti u svim našim istorijskim centrima.“

„Crystal Houses“, sada dom Chanel butika, nalazi se u PC Hooftstraat, u bivšoj stambenoj ulici, koja je postala središte luksuznih modnih brendova kao što su Prada, Dior i Rolex.

Mnoge zgrade u ovoj ulici su izgubile elemente prvobitne arhitekture. MVRDV nije želio da učini isto ali ideja firme da stvori originalne fasade u staklu nikada ranije ni pokušana.

Nakon izrade koncepta, firma je radila sa stručnjacima za razvoj tehnologije kako bi to realizovala i pretvorila u stvarnost.

Istraživači sa Delft University of Technology u partnerstvu sa građevinskom kompanijom ABT i izvođačem radova Wessels Zeist testirali su strukturalna rešenja i tehnike proizvodnih procesa.

Tim proizvođača stakla Poesia iz Venecije napravili su cigle od čvrstog stakla, dok je nemačka kompanija Delo Industrial Adhesives specijalizovana za industrijske lepkove obezbedila lepak visoke čvrstoće.

U procesu proizvodnje potrebni su najmoderniji laseri i laboratorijske UV lampe. Mleko je takođe korišćeno, zbog niske transparentnosti korisno je za nivelaciju cigli.

„Šest do 10 stručnjaka radili su svakog dana cele godine na mestu koje je više ličilo na laboratoriju nego na gradilište“, rekli su iz firme MVRDV u saopštenju.

Firma vidi „Crystal Houses“ kao polaznu tačku za novu viziju i budućnost stakla u građevinarstvu.

Jedna od glavnih prednosti je da se materijal u potpunosti može reciklirati. Tokom postavljanja, nekoliko nesavršenih cigli su istopljene i remodelovane - u stvari, cela fasada može biti reformirana u budućnosti.

MVRDV je osnovan 1993. godine od strane Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries. Firma često koristi puno stakla u izgradnji, a primeri uključuju biblioteku u obliku piramide i hotel u džinovskom stakleniku.

Tim je takođe eksperimentisao sa materijalom za svoj „Glass Farm shop“ i poslovni kompleks u Schijndelu, koji kombinuje ravne staklene površine sa formama ambara.

Fotografije uradili Daria Scagliola i Stijn Brakkee.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;