INFONET-468X60-BANNER

Ozelenjavanje Diseldorfa – fasade i krovovi od žive ograde

18.04.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Gradovi širom sveta prolaze kroz nešto što bi se moglo nazvati zelenom renesansom, pa se shodno tome javne površine i linearni parkovi grade oko postojeće infrastrukture i objekata. U Diseldorfu u Nemačkoj, međutim, zgrade se ozelenjavaju sa fasadom od žive ograde i zelenim krovom i tako formiraju park.

Ponovni razvoj ovog dela centra grada Diseldorfa, između Gustaf-Gründgens-Plaza, šoping ulice Schadowstrasse i novog Jan-Wellem-Plaza, prati rušenje podignutog puta. Ovo otvara prostor, pružajući pogled na neke od okolnih gradskih kultnih zgrada.

Nova poslovna zgrada u okviru koje se nalazi i maloprodajni prostor je izabrana za lokaciju nakon međunarodnog takmičenja za dizajn u 2014. Projektovana od strane pobednika konkursa, firme Ingenhoven Architects, zgrada „Ko-Bogen 2“ će imati prekrivenu fasadu i celokupan krov od žive ograde. Sve ukupno, zgrada će biti ukrašena sa gotovo 4 km žive ograde, što je velika razlika u odnosu na većinu drugih zgrada sa zelenim zidovima ili krovovima.

Vrsta žive ograde koja će se koristiti je poznata kao grab („hornbeam“), koji se obično nalazi u parkovima Diseldorfa i široj okolini. On je robustan i relativno lak za održavanje ali će pomoći i u privlačenju prirode do centra grada i menjaće boju sa godišnjim dobima. Osim toga, obezbediće svež, čist i vlažan vazduh do susednih mesta, ali će delovati i kao zaštita kada duva vetar.

Preko pešačke staze ka fasadi, zemlja počinje da se pregiba prema gore, dižući se do visine od 10 m. To će biti krov druge zgrade, sa dvostrukom ulogom, kao novi travnati javni prostor za opuštanje i susret sa drugim ljudima ali i dopunjujući zelenu fasadu zgrade preko puta i kompletirajući novo zeleno okruženje.

Iako datum za izgradnju „Ko-Bogen 2“ još uvek nije utvrđen, Gizmag razume da će to biti sredinom ove godine, a izgradnja bi trebalo da bude završena sledeće godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;