INFONET-468X60-BANNER

Dvadeset kreativnih projekata adaptacije objekata

18.03.2016. | Sabrina Santos | Arch Daily

Građevine vremenom propadaju i bivaju napuštene, i u takvim slučajevima adaptiranje može biti savršen način da im se udahne novi život i očuva prvobitan izgled i njena istorijska vrednost. Da li zbog ekoloških razloga, dostupnosti zemljišta ili želje za očuvanjem istorisjkih vrednosti, veliki broj arhitektonskih firmi širom sveta se okreće adaptiranju kao rešenju nekih od savremenih problema u izgrađenom okruženju.

Imajući ovo u vidu, sastavljena je lista od 20 kreativnih projekata adaptacije objekata, gde se kod svakog koristi stara struktura da bi se dobila nova revitalizovana forma na neki poseban i upečatljiv način.

1. Projekat „The Chapel on the Hill“; Teesdale šuma, Velika Britanija / Evolution Design
Nekadašnja kapela iz XIX veka, teško oštećena jakim vetrovima i kišom pretvorena je u udobnu vilu za odmor koja može da primi do sedam gostiju.

2. Projekat „Jaegersborg Water Tower“; Kopenhagen, Danska / Dorte Mandrup Arkitekter

Godine 2004. firma Dorte Mandrup Arkitekter ApS je pobedila na konkursu za adaptiranje „Jaegersborg Water Tower“ zgradu mešovite namene. Sada je zgrada dom studentima koji su na gornjim spratovima gde je svakoj jedinici dodata isturena kristalna struktura, dajući dodatnu svetlost i pogled na grad.

3. Projekat „House of Vans London“; London, United Kingdom / Tim Greatrex
Nalazi se se unutar 150 godina starih ciglenih lukova železničke pruge na izlasku iz Waterloo stanice, i predstavlja kreativno mesto mešovite namene za skejtbord entuzijaste, mesto gde je umetnička galerija, kreativni prostor, soba za projekcije, mesto za muzička dešavanja, tu su takođe kafić, nekoliko barova i tri nivoa zatvorenog betonskog skejt parka.

4. Projekat „Huiini House“; La Primavera, Meksiko / S+ diseño
Napravljena od brodskih kontejnera, predstavlja kompilaciju od četiri naslagane kocke, koje zajedno formiraju  održivo mesto za stanovanje na ivici Primavera šume. Zbog svoje moderne kosntrukcije, kuća se lako može proširiti ili prilagoditi novim održivim tehnologijama.

5. Projekat „Residential Building Refurbishment“; Venecija, Italija / Studio Macola
Oslanjajući se na postojeću urbanu građu ostrva Murano u Veneciji, ovaj projekat revitalizuje bivše industrijsko mesto u cilju stvaranja mesta sa dva nova stambena kompleksa u okviru napuštene fabrike.

6. Projekat „Quarry Theater at St Luke’s“; Bedford, Velika Britanija / Foster Wilson Architects
U centru Bedforda, zgrade Moravian crkve i ministarskog doma su pretvorene u umetnički centar, s tim što je kapela pretvorena u galerijski dvorišni prostor sa 300 sedišta korišćenjem originalnog materijala koliko je to bilo moguće.

7. Projekat „Wooden Structure at Launchlabs“; Bazel, Švajcarska / Stereo Architektur
Iako se koristi kao prostor za organizovanje događaja, glavna skupštinska sala bivše fabrike Burckhardt u Bazelu je pretvorena u multifunkcionalno radno okruženje, prilagodljivo za različite namene.

8. Projekat „Church Conversion into a Residence“; Čikago, SAD / Linc Thelen Design, Scrafano Architects
Nakadašnja crkva u Čikagu, u državi Ilinois, sa sedam spavaćih soba zadržala je originalne detalje kao što su vitraži na prozorima, cigle koje se vide, potpregnuto potkrovlje i zvonik, integrišući sve to sa modernim pogodnostima i stilovima.

9. Projekat „Refurbishment Viaduct Arches“; Cirih, Švajcarska / EM2N
U cilju integracije postojeće infrastrukture u urbanu sredinu, firma EM2N reprogramirala je ovaj vijadukt u Švajcarskoj da održi komercijalni i prelazni prostor a sve to sa malim budžetom.

10. Projekat „The „Brain of Brian”“Floating Office Barge“; Kornvol, Velika Britanija / Marraum Architecture
Koristeći napuštenu baržu iz Drugog svetskog rata, firma Marraum Architecture stvorila je plutajući poslovni prostor korišćenjem materijala koji su dugovečni i mogu da prežive vremenske uslove u luci.

11. Projekat „An Old Breton Barn Converted into an Artist Studio“; Sizun, Francuska / Modal Architecture
Ovaj umetnički studio je nastao iz transformisanog ambara iz XVII veka. Sa spoljne strane je očuvan lokalni arhitektonski identitet dok je unutrašnji prostor poravnat i okrečen u belo što je osvetlilo prostor.

12. „War Bunker Refurbishment“; Vuren, Holandija / B-ILD
U sklopu reklamne kampanje za firmu Famous, oronuli bunker u Holandiji je pretvoren u kuću za odmor za dve porodice koja je inspirisana Le Korbizjeovim Le Cabanonom.

13. Projekat „Allez UP Rock Climbing Gym“; Montreal, Kanada / Smith Vigeant Architects
Mesto koje je nekada bila fabrika šećera „Redpath Sugar Refinery“, sada koristi firma Allez UP Rock Climbing Gym, tačnije oni koriste glavnu zgradu i silos u cilju stvaranja jedinstvenog mesta za penjanje, sa zidom za penjanje formacije koja podseća na „šećerne litice“.

14. Projekat „Professional Cooking School in Ancient Slaughterhouse“; Kadiz, Španija / Sol89
Od klanice iz XIX veka, firma Sol89 je stvorila školu za profesionalno kuvanje konsolidujući staru zgradu pod novim keramičkim krovom koristeći različite materijale da podsećaju na poreklo zgrade.

15. Projekat „Refurbishment of the Old Benalua Station and Insertion of Casa Mediterraneo Headquaters“; Alikante, Španija / Manuel Ocaña del Valle
Projekat „Casa Mediterraneo Headquarters“ se nalazi u okviru Benalua železničke stanice i sa malim budžetom stvoren je multifunkcionalan prostor za organizovanje događaja, uključujući izložbe, koncerte i zabave.

16. Projekat „The Green Building“;Luivil, SAD / (fer) studio
Baziran na odnosu dizajna i održivosti, firma (fer) studio je iskoristila 115-godišnju bivšu prodavnicu da bi kreirala više od deset hiljada kvadratnih metara prostora mešovite komercijalne namene koji koristi održivu tehnologiju kao što su zeleni krov, sistem za prikupljanje kišnice, solarne panele i geotermalne bunare.

17. Projekat „Castle-Tower Regensberg“; Cirih, Švajcarska / L3P Architects
U istorisjkom zamku visokom 21 metar u Cirihu, firma L3P Architects je kreirala srednjovekovni izložbeni prostor koji dočarava nekadašnju atmosferu kroz indirektno osvetljenjei i prikazuje lokalnu istoriju od srednjeg veka do danas.

18. Projekat „Franz Kafka Society Center“; Prag, Češka Republika / Steven Holl Architects, Marcela Steinbachova (Skupina)
Nekadašnji podrum u maloj zgradi koji se koristio kao vešeraj je pretvoren u prostor za izložbe, predavanja, koncerte i privatnu biblioteku koja je bila u posedu Franca Kafke. Tamnom i malom prostoru su dodati svetlarnici što je doprinelo revitalizaciji zgrade, stvarajući nove vizuelne veze.

19. Projekat „Lesczynski Antoniny Manor Intervention“; Lešno, Poljska/ NA NO WO architekci
Ovaj projekat uključuje obnovu i proširenje tri bivša poljoprivredna objekta, kao i izgradnju jedne nove zgrade za stvaranje zdravstvenog i stambenog objekta posvećenog starijim osobama u Poljskoj.

20. Projekat „Brothers Brewery + Juke Joint BBQ“; Okland, Novi Zeland / MA Studio
Firma MA Studio transformisala je skladište iz 1960-ih u pivaru, restoran, kuhinju i bar sa dvorištem i otvorenom trpezarijom. U spoljašnjem prostoru su dodati delovi drvene konstrukcije i uređeno je tako da se malo ublaži osećaj skladištenog prostora dok su u zatvorenom prostoru zidovi od cigle ispeskirani a betonski stubovi su zadržali svoju depresivnu boju.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;