INFONET-468X60-BANNER

Predstavljeni novi projekti za nacionalni stadion u Tokiju

16.12.2015. | Dezeen

Japanske arhitekte Kengo Kuma i Toyo Ito su projektovale novi predlog za izgradnju olimpijskog stadiona u Tokiju, koji će zameniti pobednički predlog Zahe Hadid. Sportski savet Japana je nedavno predstavio slike dva projekta koji se takmiče za dobijanje ugovora za izgradnju novog nacionalnog stadiona u Tokiju.

Učestvovanje obojice ahitekata, Kume i Ita, je bilo anonimno. Prema izvorima portala Dezeen, partner Kume na realizaciji projekta će biti firma „Taisei Construction“, dok će Ito sarađivati sa građevinskim firmama „Takanaka“, „Obayashi“ i „Shimizu“.

Kumin projekat, ili projekat A, kako su ga nazvali, predlaže stadion u obliku prstena, sa drvenim rešetkastim krovom ovalnog izgleda. Redovi uskih stubova podupiru terase ukrašene raznim drvećem i drugim biljkama. Predviđena cena izgradnje ovog stadiona je 832.2 miliona funti.

Predlog arhitekte Ite je takođe stadion ovalnog oblika, koji karakteriše atrijum obložen valovitim, zaštitnim staklom. Procenjena vrednost ovog stadiona iznosi 836 miliona funti.

Pobednčki projekat će zameniti predlog Zahe Hadid, koji je ovog leta odbačen, iako je arhitektkinja na njemu radila preko dve godine.

Ito i Kuma su bili među arhitektama i projektantima koji su 2013. godine podneli peticiju za raspisivanje novog konkursa za izgradnju stadiona. Oni su smatrali da projekat Zahe Hadid predlaže stadion koji je „prevelik“ za grad Jojogi, te da projekat može biti bolji.

Zaha Hadid je, u saradnji sa japanskom firmom „Nikken Sekkei“, pokušala da obnovi svoje učešće u novom konkursu, ali u tome nije uspela jer nisu bili u mogućnosti da obezbede izvođača radova. „Oni ne žele da stranci grade nacionalni stadion Tokija,“ izjavila je Hadid tom prilikom.

Početna cena tog stadiona je iznosila 707.1 milion funti, da bi u 2015. godini došla čak do 1.37 milijardi. Novi projekat će morati da se zadovolji sa budžetom od 843 miliona funti.

Pobednik novog konkursa će biti objavljen krajem decembra, a izgradnja stadiona bi trebalo da počne 2017. godine i da traje do 2019. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;