INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi dizajn Kontrolnog tornja na aerodromu u Istanbulu

16.12.2015. | Adam Williams | Gizmag

Kompanija iGA odgovorna za izgradnju i poslove vezane za  projekat „Novi aerodrom“ u Istanbulu pokrenula je konkurs za arhitektonski dizajn Tornja za kontrolu saobraćaja.U najuži izbor ušlo je šest istaknutih kompanija, uključujući Zahu Hadid, gde su svi osim jednog rešenja bili inspirisani simbolima Turske.

Smešten severno od drevnog grada Istanbula, „Novi aerodrom“ predstavlja veliki projekat koji će kada bude završen, služiti velikom broju avio-kompanija (više od 150), koje će leteti na više od 350 destinacija širom sveta, sa procenjenim kapacitetima za prevoz od 200 miliona putnika godišnje.

Zaha Hadid je inspiraciju za dizajn našla u dervišima koji igraju, dok ponuda Moshe Safdie odjekuje elegantnim, otomanskim, geometrijskim šarama. Zatim je tu i RMJM Architects koji dizajn crpi iz galebova Istanbula, karakterističan po  malo čudnom i loptastom izgledu, a tu je i Massimiliano Fuksas čiji je dizajn imao za cilj odjek Istanbulskih minareta.

Pininfarina i Aecom-ov toranj podseća na lalu, dok Grimshaw + Nordic-ov dizajn „beži“ od simbolike i ima za cilj da jednostavno upotpuni sam izgled forme aerodroma (Grimshaw + Nordic su odgovorni za složeni dizajn terminala na aerodromu).

Još uvek nema saznanja o tome kada će biti rezultati konkursa. Međutim, odlučeno je da to bude što je pre moguće, jer kada se završi, Toranj za kontrolu saobraćaja će dostići visinu od 95m i biti izgrađen na 5000m² u okviru aerodroma.

„Mi razvijamo jedinstven projekat inspirisan lokalnom arhitekturom“, izjavio je Yusuf Akçayoğlu, izvršni direktor iGA. „Iz tog razloga je i organizovan ovaj konkurs, nadajući se da će Toranj za kontrolu saobraćaja svojim novim dizajnom doprineti izgledu Novog aerodroma u Istanbulu i postati značajan simbol grada Istanbula.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;