INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bambus kao konstruktivni materijal

08.10.2015. | ArchDaily

Na ovogodišnjoj nedelji dizajna u Pekingu, arhitektonski studio Penda je posetiocima prikazao svoju najnoviju instalaciju – „Rising Canes“, strukturalni sistem koji je u potpunosti izgrađen korišćenjem bambusa i konopca. Zamišljen kao sistem koji bi se koristio u izgradnji većih kompleksa, on je modularan, ekološki i može se širiti u svim pravcima. Bambus, kao glavni građevinski materijal, je izabran zbog svoje duge i tradicionalne uloge koju uživa u Kini, kao i izvanredne strukturalne sposobnosti, ali delom i iz želje da se pokaže kvalitet bambusa kao građevinskog materijala.

Za svoj paviljon na pekinškoj nedelji dizajna, studio nije koristio niti jedan ekser ili šraf, a sav korišćeni materijal je u potpunosti moguće reciklirati. Takođe, bambus koji je korišćen u celom procesu, nije ni na jednom mestu bušen. Svi spojevi su vezani konopcem, čime su štapovi bambusa neoštećeni pa se mogu ponovo koristiti. „Ovaj projekat posmatramo u skladu sa Cradle to Cradle konceptom gradnje, koji predlaže određeni holistički, ekonomski, industrijski i društveni okvir koji teži stvaranju reciklažnih, samoodrživih sistema,“ objašnjavaju iz studija.

Tokom pekinške nedelje dizajna, posetioci će imati mogućnost da zasade biljke u namenski postavljene korpe, povezane sa samim paviljonom. Ideja je da posađene biljke potom počnu da rastu uz konstrukciju paviljona, postepeno ga obavijajući, da bi, konačno, priroda postala glavni element ovog dizajna, namesto arhitekture.

U toku narednih deset godina, „Risng Canes“ će se razvijati i na kraju proširiti toliko da postane održiva alternativa trenutnim standardima u građevinarstvu. Upotreba prirodnih materijala, poput bambusa, u pametnim, modularnim sistemima, kao što je ovaj, daje izvesnu slobodu celoj konstrukciji – slobodu da se razvija u svim pravcima. Dodavanjem i povezivanjem novih štapova bambusa, struktura paviljona raste i postaje snažnija, te sposobna za veća opterećenja.

Kako bi se osigurao stalan izvor građevinskog materijala, nedaleko od same konstrukcije je posađena omanja šuma bambusa. Za svako posečeno stablo bambusa koje će se koristiti u izgradnji, dva nova stabla moraju biti posađena u šumi. Ovakvim pristupom se osigurava postojanje građevinskog materijala na duže staze, a stvara se i predivna šuma bambusa koja okružuje konstrukciju.

Počevši sa strukturom manjih dimenzija, za potrebe prikazivanja na pekinškoj nedelji dizajna, pojedinačni elementi se odnose na drugu lokaciju gde se posle mogu razvijati u veći sistem. Za lokaciju je odabran okrug Anđi (poznat po tome što je najveći izvoznik bambusa u svetu), gde se sistem može razviti u dom za čak 20 porodica u prvih 9 meseci. Kako broj žitelja bude rastao, tako će se i sam sistem razvijati, kreirajući različite vrste prostora ali i mostova, pa čak i plutajućih struktura. Do 2023. godine, smatra se da bi ovaj sistem mogao dostići nivo razvoja urbanog staništa koje bi naselila populacija od čak 20,000 ljudi, sa šumom bambusa na preko 100 hektara.

Uzevši u obzir ovaj lagani i prirodni razvoj, projekat opisuje suštinski ekološki pristup rastu konstrukcije, koja ni na koji način ne uništava svoje okruženje niti građevinski materijal od kojeg je izgrađena, pa tako predstavlja suštu suprotnost tradicionalnim vidovima gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;