INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Toplotne cevi povećavaju efikasnost solarnih panela

08.10.2015. | Antonio Pasaloni | Gizmag

Pomislili biste da što više sunčeve svetlosti dopre do solarnih panela, to je bolje? Ipak, kada je u pitanju efikasnost, stvari su nešto drugačije – kako se fotonaponske ćelije zagrevaju, tako se njihova efikasnost smanjuje. Kako bi uhvatili tu toplotu i na pravi način je iskoristili, tim naučnika sa Univerziteta Brunel u Londonu, stvorio je hibridni sistem koji ceo krov pretvara u solarni generator.

Sistem koji su stvorili i koji je već patentiran, kombinuje pljosnate toplotne cevi i fotonaponske ćelije kako bi se u isto vreme zagrejala voda i proizvela struja. Toplotne cevi služe za prenos toplote sa jednog na drugo mesto štiteći određenu površinu, pa se tako mogu naći u računarima, data centrima pa i svemiru.

Toplotne cevi koje su ovom prilikom korišćene su pljosnate cevi, veličine 4mm x 400mm, što optimizuje prikupljanje solarne radijacije. Ove cevi zagrevaju vodu koja se može drugde koristiti, ali i prenose toplotu dalje od solarnih ćelija, što znači da njihova efikasnost nije umanjena u istoj meri. Tokom testiranja, naučnici su došli do zaključka da su cevi pomogle fotonaponskim ćelijama da se ohlade za 15 odsto više u poređenju sa standardnom instalacijom.

„Trenutno, paneli se tokom leta najviše zagrevaju, pa krovovi moraju biti dizajnirani tako da odbijaju odnosno raznose tu toplotu,“ kaže dr Husam Džouhara (Hussam Jouhara), specijalista za tehnologiju toplotnih cevi, koji je predvodio ovaj naučni tim. „Izolacija donjeg dela kuće sama po sebi nije dovoljna, jer onda temperatura panela na krovu raste pa to dodatno umanjuje njegove performanse. Sa našim sistemom neće biti neiskorišćene toplote.“

Pljosnate toplotne cevi su, takođe, lake i za instalaciju. „Naši solarni paneli su opremljeni fotonaponskim ćelijama za primenu na krovovima koji su okrenuti čak i najjužnijoj strani, a dizajnirani su tako da se ukrštaju poput lameliranih podova,“ objašnjava dr Džouhara.

Sistem se trenutno testira na jednoj kući u okviru BRE-a (Building Research Establishment) u Vatfordu. Dr Džouhara kaže kako su već primetili iznenađujuće sposobnosti: „Naše pljosnate, toplotne cevi su toliko efikasne da zapravo mogu da uhvate toplotu iz jutarnje rose koja isparava na krovu.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;