INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tarkett profesionalna rešenja: podne obloge za škole

07.10.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Pravi izbor podne obloge uvek je veoma složena odluka, a stvar je još osetljivija kada su u pitanju škole, prostori u kojima deca provode veliki i važan deo svog vremena.

Zahtevi koje škola postavlja pred podove su višestruki. Prvi i možda najvažniji je da podna obloga doprinese bezbednosti prostora – da sprečava gomilanje prašine, da poseduje antibakterijska i anti-alergijska svojstva, protivkliznu zaštitu... U isto vreme, odabirom dezena i akustičkim svojstvima, pod mora da stimuliše aktivnost, ali i rad i koncentraciju. Naravno, iz razumljivih razloga, obavezan uslov je i da je pod otporan na habanje, trajan i lako se održava...

Pogrešan izbor podne obloge u školi može da izazove ozbiljne probleme za funkcionalnost i bezbednost prostora (na primer, u fiskulturnoj sali) i dovede do prevelikih troškova održavanja, popravki itd.

Ogromno iskustvo globalnog lidera i konstantne inovacije omogućili su kompaniji Tarkett da ponudi linoleum i vinil podne obloge nove generacije koji savršeno odgovaraju na sve potrebe đaka, ali i nastavnog procesa i škole. Namena ovih proizvoda je da školama pomognu u stvaranju „učionica iz snova“, počev od dizajna koji inspiriše, do trajnosti i isplativosti.

U skladu s tim, Tarkett je krajem prošle godine na svojoj Facebook stranici organizovao nagradni konkurs pod nazivom „Učionica iz snova“. Odeljenja širom Srbije su slala fotografije ili crteže učionice koja za njih predstavlja idealno mesto za rad, druženje i boravak, sa posebnim naglaskom na izgledu poda. Za pobednika je bila pripremljena i specijalna nagrada – nova Tarkett podna obloga za učionicu. Cilj konkursa je bio da angažuje osnovne škole – od učitelja i nastavnika do đaka i roditelja – na stvaranju povoljnijeg ambijenta za učenje i kvalitetniji boravak u školama, ali i da podstakne prijatno druženje i lepe trenutke.

Na kraju, od neočekivano velikog broja prijava, proglašeno je tri pobednika. Sve tri učionice su u međuvremenu renovirane, i to su danas primeri dobre prakse u kojoj je proizvođač podne obloge do idealnog rešenja došao zajedno sa školom, učiteljicom i đacima.

O.Š. „Milan Rakić“, Mionica

Jedna od pobedničkih škola bila je i O.Š. „Milan Rakić“ iz Mionice. Renoviranje je podrazumevalo dosta priprema, kako bi novi pod u potpunosti ispunio svoju ulogu. Uklonjen je itison, postavljen 2000. godine, i to preko vinila iz 1991. godine. Kako se škola nalazi na tlu punom podzemnih voda, a bila je i oštećena u poplavama proleća 2014. godine, postavljena je vodonepropusna brana, podignut je nivo poda... Na kraju, kao idealno rešenje, postavljen je prirodni linoleum (kolekcija Veneto XF2) sa odabranim „Burgundy“ dezenima mermernog dizajna u više nijansi bordo crvene.

Za još inspirativniju atmosferu, korišćena su još dva dezena iz iste kolecije. Dezen poda i šare su odabrali đaci i učiteljica, pošto im pod služi kao prostor za rad. Kao dodatni kreativni detalj, na podu su se našli i jedna „školica“ i dodatne šare. Danas je OŠ „Milan Rakić“ primer savremene, inspirativne učionice u kojoj deca vole da borave i uživaju u radu.

O.Š. „Desanka Maksimović“, Priboj

U drugoj pobedničkoj školi, O.Š. „Desanka Maksimović“ u Priboju, prvi zadatak je bio uklanjanje veoma oštećenog vinflexa iz 1988. godine, sa rupama od stolica. Košuljica je takođe bila u lošem stanju.

U pregovorima sa školom, dogovoreno je stvaranje veselije atmosfere, te su odabrane vinil podne obloge iz kolekcije Spark u dezenima sa više boja, kombinacija koja podiže energiju i podstiče rad i kreativnost.

O.Š. „Miloš Crnjanski“, Hrtkovci

I treći pobednik, O.Š. „Miloš Crnjanski“ iz Hrtkovaca imala je pod pun oštećenja i rupa od nameštaja – parket ugrađen 60-ih godina prošlog veka.

Zbog malih dimenzija učionice, ali i uklapanja sa raznobojnim nameštajem, odabran je vinil sa smirenijim dezenom u motivima drveta iz kolekcije Force, dopunjen svetlijim dezenom iz kolekcije Spark.

Vinil i linoleum za škole

Savremene vinil podne obloge iz Tarketta su upravo stvorene da odgovore na sve specifične potrebe obrazovnih ustanova.

Linoleum je 100% prirodan i obnovljiv proizvod proizveden od sirovina kao što su smola, piljevina, pluta, juta, kreda, laneno ulje. Kao podna obloga, linoleum ne izaziva alergije, sprečava gomilanje prašine, ima antibakterijska i protivklizna svojstva i niže troškove održavanja.

Vinili nove generacije su izuzetno trajni i laki za održavanje – 7 puta  su otporniji na habanje od vinila sa običnim površinskim tretmanom. Dodatna „Extreme protection“ zaštita obezbeđuje trajnost i savršenu čistoću. U isto vreme, ove podne obloge su domaći proizvod vrhunskog kvaliteta.

Pored opisanih kvaliteta, Tarkett proizvodi nude ogroman izbor boja i dezena, što omogućava stvaranje motivišuće, inspirativne atmosfere – u skladu sa željama i namenom.

Dodatno, kao pomoć prilikom odabira podne obloge, Tarkett pruža i mogućnost konsultacija sa stručnjacima u Tarkett Akademiji, trening centru i showroomu u Bačkoj Palanci.

Kad su u pitanju podne obloge za obrazovne ustanove, Tarkett profesionalna rešenja su tu da pruže pravi odgovor i podršku u stvaranju bezbednih, zdravih i stimulativnih škola – vrhunskih uslova za rast, razvoj i učenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;