IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prefabrikovana solarna kuća je moderna reintrepretacija slovenačke seoske kuće

22.05.2015. | Architizer

Klasična tipologija ove jednoporodične kuće vas može podsetiti na tradicionalne seoske kuće, ali ako pogledate malo bolje videćete da je ona mnogo više od toga.

Ova jednostavna kuća je izgrađena u ruralnom pejzažu Radovljice u Sloveniji i projektovana je od strane arhitektonskog biroa Scapelab kao moderna reintrepretacija arhetipske slovenačke seoske kuće. Kuća je izgrađena sa prefabrikovanim drvenim ramom i pokrivena sa solarnim panelima koji joj smanjuju uticaj na životnu sredinu i troškove održavanja.

Arhitektonski biro Scrapelab je obložio ovu jednostavnu kuću sa dvovodnim krovom sa savremenom fasadom od pocinkovanog metala i drveta. Arhitekte su stvorile zanimljivu i čistu geometriju spajanjem horizontalno orijentisanih drvenih otvora na severnoj i južnoj fasadi sa vertikalno orijentisanim pocinkovanim panelima koji pokrivaju krov i delove istočne i zapadne fasade.

Korišćenje ekonomičnih materijala koji ne zahtevaju velika održavanja sa tehnikama prefabrikacija je omogućilo arhitektama iz slovenačkog biroa Scrapelab da brzo sastave kuću na licu mesta u roku od samo nekoliko dana.

Iako ova kuća ne poseduje prozore, otvori i praznine između panela omogućavaju prodor prirodne svetlosti i ventilacije u unutrašnjost kuće, uz istovremeno čuvanje privatnosti ukućana.

Stanari mogu da uživaju u pogledima na okolinu i pasivnim solarnim principima otvaranjem vrata na južnoj ili severnoj terasi. Energetski efikasna fasada, solarni paneli i centralno grejanje obezbeđuju niske energetske troškove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;