INFONET-468X60-BANNER

Perforirana fasada od cigle stvara privatne prostore usred prometnih ulica Bangkoka

06.05.2015. | Dezeen

Fasade perforiranih cigala štite stanare kuće Ngamvongman u Bankoku, projektovane od strane arhitektonskog biroa Jun Sekino, od radoznalih očiju suseda i prolaznika. Usred gusto naseljenih gradskih ulica, dom od cigle je projektovan kao urbana vila, sa privatnim terasama za uživanje u prirodi.

Tradicionalni građevinski materijal-cigla je upotrebljena kao savremena zaštita od sunca, naslagana u obrascima tako da filtrira svetlost, stvarajući izolovanost i pomerajući granice materijala kako bi napravila ovaj jedinstveni dom u prestonici Tajlanda.

S obzirom da cena zemljišta u Bangkoku neprestano raste, biro Jun Sekino se odlučio za ciglu kao jeftini građevinski materijal kako bi ostao u okviru budžeta. Umesto da bude izgrađen tradicionalno, dom je projektovan tako da koristi ciglu na drugačiji, pametniji način.

Arhitekte su stvorile filigran od zidova od cigala koji okružuju spoljašnje oblasti, a koje deluju kao zaštitni elementi i filtriraju svetlost u enterijer. Tokom dana, površine perforiranih zidova od cigala bacaju mnoštvo egzotičnih senki koje ispunjavaju prostor sa geometrijskim šarama. Perforirane cigle su takođe korišćene na fasadi kako bi se celokupan dizajn kuće i dvorišta spojio u jednu celinu.

Debeli zidovi od cigle takođe funkcionišu kao prirodni izolator, blokirajući jako tropsko sunce, i pomažući u održavanju hladnijih temperatura u unutrašnjosti. U prizemlju se nalaze dnevna soba, kuhinja i spavaća soba, koje su podeljene sa drvenim stepeništem, obojenim tako da odgovara spoljašnjoj cigli.

Na spratu kuće su smeštene dve dodatne spavaće sobe koje izlaze na terase sa pogledima na dvorište i ulice iza obodnog zida od cigle. Unutrašnje dvorište održava kuću i spoljšanje prostore privatnim, kao i u senci.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;