INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekte predstavile prve na svetu nebodere u Londonu koji ne bacaju senku

25.03.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro NBBJ je predstavio svoj projekat dva nebodera u Londonu koji ne bacaju senke na susedne zgrade. Tajna ovih nebodera leži u obliku strukture i geometriji njihovih fasada, koje koriste refleksiju kako bi zadržale celokupnu strukturu osvetljenom prirodnom svetlošću, uz minimiziranje senki koje zgrade bacaju.

Dizajn se zasniva na ideji korišćenja konkavnih reflektujućih površina prilagođenih posebno za putanju sunca na nebu. Algoritam jedinstven za lokaciju zgrade je korišćen kako bi iskoristio uglove sunca na Grinič meridijanu.

Konkavne površine ne reflektuju sunčevu svetlost kao lupa, već reflektuju svetlost okno po oknu umesto toga, difuzovajući svetlo na taj način. Prema arhitektama, ova tehnika može da smanji senke za oko 60 odsto.

Sunčeva svetlost se preusmerava na prostor između nebodera, iako će se još uvek javljati malo senki na severnoj strani. Dve strukture će funkcionisati kao stambeno-poslovne zgrade, sa stambenim jedinicama smeštenim na višim spratovima i komercijalnim prostorima na nižim.

Neboderi su namenjeni za izgradnju u londonskom Grinič poluostrvu, ali arhitekte tvrde da se slični projekti mogu razviti bilo gde u svetu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;