INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tehnički gledano „Korak u budućnost“ je civilizacijsko pitanje – BEOGRADSKI SAJAM

16.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

„Beogradski Sajam tehnike i tehničkih dostignuća“, inače ugledni i izvorni član „Međunarodne unije sajmova“ (UFI), će od 11. do 15. maja 2015, ponovo potražiti svoje mesto na nebu tehničkih i tehnoloških orijentira današnjice. A s njim i svi dobrodošli izlagači, učesnici i gosti.

Godina 1957, kada je održan prvi moderni „Sajam tehnike i tehničkih dostignuća“, i to na tek otvorenom, novom „Beogradskom sajmu“, ostaće upamćena i po brojnim tehničkim (ne)uspesima na svetskom nivou: potpisan je Rimski ugovor, kojim je začeta buduća Evropska unija; pojavio se prvi ručni električni časovnik „hamilton elektrik“; Egipćani su ponovo otvorili Suecki kanal; napravljen je prvi kompajler za programski jezik fortran; Velika Britanija je detonirala svoju prvu hidrogensku bombu; obavljen je prvi uspešan test interkontinentalne balističke rakete – sovjetska R-7 letela 6.000 km; SSSR lansirao prvi veštački satelit „sputnjik 1“, čime je započela kosmička era; u kosmos sa Zemlje, u „sputnjiku 2“, lansirano i prvo živo biće – pas Lajka; proizveden je prvi automobil „trabant“; propao je prvi američki pokušaj lansiranja satelita (vanguard TV3)...

Koračajući u budućnost, i 59. izdanje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji pod svodovima Beogradskog sajma treba da okupi oko 500 direktnih izlagača iz dvadesetak zemalja, ali i veliki broj indirektnih učesnika iz gotovo svih evropskih i velikog broja država sa drugih kontinenata, treba da pokaže šta tehnika i tehnologija mogu danas i u kom pravcu vode celokupnu civilizaciju.

Izlagačima i svim drugim učesnicima nudi se mogućnost da, na više od 15.000 metara kvadratnih izlagačkog prostora, stručnoj i laičkoj javnosti pokažu i dokažu zbog čega su i u čemu najbolji i čime su se preporučili za učešće u najznačajnijoj regionalnoj tehničko-inovativnoj i razvojno-tehnološkoj manifestaciji.

Najnovija dostignuća u telekomunikacijama, procesnoj tehnici, elektroenergetici, elektronici, klimatizaciji, grejanju i hlađenju, logistici, materijalima, brodogradnji, saobraćaju, opremi za profesionalne i naučne svrhe, te inovacijama u najširem smislu te reči, biće oplemenjena novim koracima u oblasti „integrisane industrije“, odnosno inteligentnih, samoorganizujućih fabrika, u sektoru transformacije energetskih sistema, u oblasti tzv. tehnotronike  (računari i oprema, mrežna oprema, aplikativni softver)... Ipak, inovacije i njihov aplikacioni potencijal, ali i inovativnost kao sistem i merilo vrednosti, biće „domaći zadatak“ za sve njih, bez obzira na sektore i afinitete.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;