IZOLACIJA-468X60-BANNER

Tropska švajcarsko-tajlandska kuća koja se obavija oko azurnog bazena

10.03.2015. | Inhabitat

Lako je videti da je ova dvospratna kuća na Bang Sarej plaži u Tajlandu centrirana oko sjajnog auzurnog bazena, ali postoji mnogo više u ovoj pažljivo projektovanoj kući nego što se čini.

Kuća u vlasništvu švajcarskih državljana je projektovana od strane arhitektonskog biroa Architectkidd, koji su odabrali da inkorporiraju što je moguće više prirodnog okruženja u projekat. Rezultat je spokojna i nerazmetljiva kuća sa pet spavaćih soba, dnevnim prostorom sa podesivim staklenim zidovima i predivnim bazenom okruženim sa tremom od recikliranog drveta.

Smešten u blizini istočne obale zaliva Tajlanda u jugoistočnoj Aziji, ovaj dom je pametno postavljen na dva sprata. Prizemlje sadrži kuhinju, trpezariju i veliki dnevni boravak okružen staklenim prozorima pune spratne visine. Dnevna oblast ima pogled na otvoreni bazen i vrt, stvarajući miran raj u celogodišnjoj umernoj klimi.

Na drugom spratu je smešteno pet spavaćih soba u nizu duž zgrade. Eksterijer gornjeg sprata je dekorisan sa vertikalnim platnom napravljenim od recikliranog drveta, projektovano tako da pruži hlad i prirodni protok vazduha.

Kuća je u velikoj meri izgrađena od recikliranog drveta i prednapregnutih betonskih ploča koje su nakon stvrdnjavanja izložene zatezanju. Na ovaj način, arhitekte su stvorile miran dom koji se ni na koji loš način obraća svom prirodnom okruženju.

Odluka da se koristi prednapregnut beton u ovoj porodičnoj kući je omaž obimnijim komercijalnim objektima na Tajlandu. Tehnika omogućava stvaranje velikih otvorenih prostora unutar kuće, naročito na nivou prizemlja.

Stakleni paneli koji čine spoljašnje zidove se mogu otvarati, povezivajući na taj način otvorena područja sa unutrašnjim prostorima, što čini da kuća izgleda kao neometani deo životne sredine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;